Pin It

  La acest inceput de nou mileniu process de dezv.comunit.devine un imperative in egala masura pt statele in curs de dezvoltare si pt cele dezvoltate.Astazi tendinta institutiilor publice a sectorului asociativ a bisnesului de a contribui la asigurarea accesului echitabil si neconvetional al cetatenilor la servicii si bunastare sa consolidate intr-un effort unic.Aparitia primelor programe de dezv.comunit.din SUA si M.Britanie impunea colaborarea mai multor actori in procesul de dezvoltare a infrastructurii social-economice,crearea serviciilor sociale,de ocrotire a sanatatii si educatiei la niv.local.Alaturi de participare civica, transparenta, descentralizare, incurajare,  initiativelor, promovarea parteneriatului social rep.o conditie indispensabila a prog.de dezv.comunit. Dez.unei comunitati presupune valorificarea deplina a resurselor interne si externe ale acesteia.

Doar o inventariere preventive a resurselor déjà presupune o colaborarea a mai multor actori.

  Definirea parten.soc.se anexeaza pe 3 orientari care vin sa explice esenta acestui concept:

I orientare explica parten.soc.prin colaborarea intre angajatori bisnes pe de o parte si angajati-sindicate pe de alta parte. Aceasta def.a parte.soc.este specifica pt politica social-corporatista.

Cea de-a II acceptiune a part.soc.se refera l acolaborarea diferitelor institutii si actori in cadrul unui proces decizional distinct.Aceasta acceptiune a parten.soc.este compatibila cu obiectivele dezv.comunitatii conform carora cetatenii,membrii comunit.,APL,sectorul asociativ si bisnes local sunt parteneri active nu doar in actiunile de dezv.,dar si in procesul de luare a deciziilor care se refera la viitorul comunitatii.

A III acceptiune se refera la colaborarea dintre diferiti actori comunitari care au scopuri compatibile cu obiectivele de dezv.a comunitatii.

  Conform acestei def.diversitatea proiectelor de dezv.comun.este perpetuate gratie unitatii si responsabilitatii mai multor institutii locale si datorita coeziunii membrilor comunitatii.Abordarea parteneriatului exclusive in contextual dezv.comunit.permite utilizarea notiunii de parteneriat comunitar.

  Definind un parteneriat soc.ca parten.comunitar atunci cand are loc intr-o comunitate,implica membrii comunitatii si are impact si beneficii directe asupra comunitatii.

  Parte pt dezv.comunit.exista atunci cd se insista asupra participarii si imputernicirii locale,exista conducere si includere planificata,se consolideaza abilitatile locale si colective si se sprijina pe antreprenorii locali.

  Max Weber analiza modalitatea prin care relatiile dintre diferite institutii pot avea un impact benefic asupra dezv.Astfel o rel.poate fi inclusa din cauze rationale,in cazul urmator o rel.soc.poate furniza regiunilor oportun-le pt satisfacerea diferitelor interese indifferent daca satisfactiile sunt de natura spirituala sau materiala.

  Daca participantii cred ca participarea implicarea va putea imbunatati sit.atunci vor avea interesul sa fie deschisi sis a colaboreze in numele binelui comun.Iar daca asteptarile lor vizeaza imbunatatirea sit.doar prin tactice de monopolizare atunci interesele lor ar constitui rel.inchise.

  Sociologul ne avertizeaza ca procesul de stabilire a unor rel.de parteneriat in special la niv.regional,dar si local este un process complex de corelare si armonizare a mai multor interese. Acest process nu poate fi unul exploziv de moment si sa se manifeste doar prin intilniri si semnale de acorduri fertile. Procesul de constituire a partener.comunit.se bazeaza pe un sir de factori cheie care trebuie respectati ci precautie. Procesul de stabilire a patrimoniului comunit.incepe cu identificarea patrimoniului. Acest process este simplu la prima vedere insa identificarea unui partener este ceva diferit de stabilirea unei rel.de moment. Parten. presupune o colaborare de durata care se va desfasura insotita de posibile sacrificii,momente de neintelegeri.

  Pentru a evita irosirea timpului pt tratativele care nu duc la constituirea parteneriatelor este necesar sa stab.din timp “portretul viitorului partener”.Informatia necesara despre organiz.potentiala,partenerul poate fi clasificat in felul urmator: Activitatile si programele derulate de posibilii parteneri(ce facem)beneficiarii partenerului(cu cine lucreaza),probleme cu care se confrunta resursele de care dispune,capacitatea de a identifica si a atrae noi resurse, personal pregatirea acestuia,cultura organizationala(cum se iau deciziile),cum se rezolva conflictele in cadrul organizatiei,interese si posibile conflicte de interes in comunit.tinta. Diversitatea potentiala parteneriatului in dezv.com.este direct proportionala cu diverse activitati economice soc.si pol.care au loc in aceasta localitate.