Pin It

Politizarea, reprezintă substituirea criteriilor bazate pe merit cu cele întemeiate pe considerente politice în procesul de selecţie, retenţie, promovare recompensare şi penalizare a funcţionarilor publici.

            Relaţiile politico-administrative reprezintă unul dintre cele mai importante şi în ultima perioadă cele mai studiate aspecte din domeniul administraţiei publice. În timp problema relaţiilor dintre funcţionarii publici si politicieni a fost abordată din perspectiva a două paradigme diferite. Mulţi autori printre care şi Woodrow Wilson, au afirnat că domeniile politic şi administrativ ar trebui sa fie total separate, astfel încât politicienii să fie responsabili cu procesul de formulare a deciziilor în timp ce funcţionarii trebuie să  le implementeze.[1] Din punct de vedere personal afirmaţia lui Woodrow Wilson este acceptabilă dat fiind faptul că în cazul în care un singur sector, fie el politic sau administrativ ar avea rolul suprem în luarea deciziilor şi aplicarea programelor administrative, ar exista riscul favorizării unor anumite personaje din sectorul administrativ, sau chiar mai rău, ar creşte gradul de coruptibilitate ceea ce ar duce în cele din urmă la apariţia unor mari dezechilibre în acest sector.

            Realizându-se această separare dintre politic şi administrativ s-ar putea vorbi despre efectele pozitive şi anume faptul că se poate realiza o modalitate de protejare a administraţiei în faţa ilegalităţilor politicului, asigurându-se astfel profesionalism, imparţialitate, cât şi neutralitate a administraţiei în raport cu mediul politic si cetăţenii.

            După una din numeroasele definiţii, politica este definită ca fiind arta sau procesul prin care se ating scopuri colective. Ne putem da seama cu usurinţă că, practic orice activitate administrativă poate fi interpretată ca fiind politică.

            În esenţă problema care reiese din această relaţie politico-administrativă, constă în asigurarea unei administraţii loiale faţă de conducatorii politici, pentru a respecta principiul democratic, păstrându-se în acelaşi timp autonomia administraţiei publice faţă de mediul politic în vederea păstrării imparţialitătii şi neutralităţii acesteia faţă de cetăţeni.

 

[1] Administraţie Publică Comparată, Suport de curs, Anul universitar 2006-2007