Pin It

Integrarea europeană este stabilită de Moldova în calitate de obiectiv fundamental al dezvoltării, fapt ce impune implimentarea consecventă a valorilor democratice, a modelului de dezvoltare econimică şi a standardelor de viaţă europene.

          Relaţiile dintre Moldova şi UE se bazează pe Acordul de Parteneriat şi Cooperare (APC), intrat în vigoare în 1998. Acordul stabileşte principiile relaţiilor reciproce şi obiectivele colaborării bazate pe dezvoltarea în Moldova a democraţiei , apărarea drepturilor omului şi ale minorităţilor naţionale, crearea unui stat de drept şi a economiei de piaţă. Acordul prevede armonizarea treptată a legislaţiei naţionale cu cea europeană în domeniul comerţului, activităţii de întreprinzător, sistemului vamal, bancar, fiscal şi social, al infrastructurii. Perspectivele de dezvoltare a colaborării, inclusiv posibilitatea de încheiere a acordurilor cu privire la comerţul liber, vor deăinde de succesele Moldovei în dezvoltarea sistemului juridic, economic, social şi a altor sisteme în corespundere cu principiile şi standardele UE.

          Extinderea UE crează pentru Moldova noi condiţii şi posibilităţi de integrare în cadrul politicii de vecinătate. În decembrie 2004, Comisia Europeană a aprobat individual de acţiuni RM –UE, ce concretizează şi dezvoltă principiile Acordului de Parteneriat şi Cooperare. Pentru realizarea energică şi eficientă a obieativelor de dezvoltare pe termen lung, în perioada pe termen mediu este necesară orientarea eforturilor spre atingerea următoarelor obiective:

  • creşterea economică durabilă şi cuprinzătoare,
  • reducerea sărăciei şi a inechităţii, extinderea participării celor săraci la dezvoltarea economică
  • dezvoltarea resurselor umane.