Va trebui să clarificăm şi instituţia redistribuirii funcţionarilor publici cărora li s-a modificat sau suspendat raporturile de serviciu, introdusă în virtutea principiului stabilităţii în funcţiile publice, şi ca o confirmare a acestuia.
Precizăm că de redistribuirea funcţionarilor publici nu beneficiază funcţionarii publici cărora le-au încetat raporturile de serviciu. Statutul funcţionarilor publici a creat o confuzie, în acest sens, incluzând reglementările ce ţin de redistribuirea funcţionarilor publici în Secţiunea a 3-a „Încetarea raporturilor de serviciu” al Capitolului IX „Modificarea, suspendarea şi încetarea raportului de serviciu”. Analiza articolului 87 nu lasă nici o urmă de îndoială, întrucât, se referă expres la redistribuirea pe funcţii publice temporar vacante, a unor funcţionari publici din corpul de rezervă ca urmare a suspendării titularului.
Sarcina de a proceda, în condiţiile precizate de lege, la redistribuirea unor funcţionari publici a fost conferită Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici.
În acest sens, Statutul funcţionarilor publici precizează că distribuirea se face astfel:
- în cadrul autorităţilor sau instituţiilor publice din aceeaşi localitate sau dintr-o altă localitate aflată la o distanţă de până la 50 km de localitatea de domiciliu;
- în cadrul autorităţilor sau instituţiilor publice din alt judeţ sau aflate la o distanţă mai mare de 50 km de localitatea de domiciliu, la cererea funcţionarului public.
Redistribuirea funcţionarilor publici se face fie pe o funcţie publică echivalentă cu funcţia publică deţinută, fie pe o funcţie publică inferioară, dar numai cu acordul scris al funcţionarului public în cauză.
Statutul funcţionarilor publici precizează că Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici va asigura redistribuirea pe funcţii publice temporar vacante, ca urmare a suspendării titularilor pe o perioadă de cel puţin o lună, a funcţionarilor publici din corpul de rezervă, care îndeplinesc condiţiile specifice pentru ocuparea funcţiei publice respective. În situaţia în care există mai mulţi funcţionari publici care îndeplinesc condiţiile specifice pentru ocuparea funcţiei publice respective, Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici va organiza, împreună cu autoritatea sau instituţia publică în cadrul căreia există o funcţie publică temporar vacantă, o testare profesională pentru selectarea funcţionarului public care urmează a fi redistribuit.
Măsura redistribuirii funcţionarilor publici din corpul de rezervă se dispune prin ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, iar conducătorii autorităţilor sau instituţiilor publice au obligaţia de a numi în funcţii funcţionarii publici redistribuiţi cu caracter permanent sau temporar, în caz contrar funcţionarul public afectat având dreptul de a se adresa cu plângere instanţei de contencios administrativ competente.
Corpul de rezervă al funcţionarilor publici este format din funcţionari publici eliberaţi din funcţiile publice în condiţiile articolului 84 alineat 4 din Statutul funcţionarilor publici, exceptându-i pe cei eliberaţi pentru incompetenţă şi/sau pentru motive care privesc starea lor de sănătate fizică şi psihică, şi este gestionat de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici.
Funcţionarii publici părăsesc corpul de rezervă şi pierd calitatea de funcţionar public, în următoarele situaţii:
- după îndeplinirea termenului de 2 ani de la data trecerii în corpul de rezervă;
- în cazul în care Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici îl redistribuie într-o funcţie publică vacantă corespunzătoare studiilor absolvite şi pregătirii profesionale, iar funcţionarul public o refuză;
- angajarea în baza unui contract de muncă pe o perioadă mai mare de 12 luni;
- la cererea funcţionarului public.