Categorie: Administrație publică
Accesări: 610

     Termenul "durabilitate" provine din domeniul silviculturii, desemnand proceduri conform carora capacitatea de productie a padurilor si lemnul recoltat se afla în echilibru, astfel încat, pe termen lung, sa poata fi recoltat cat mai mult material lemnos, dar, în acelasi timp, padurile sa nu aiba de suferit de pe urma defrisarilor. Astfel, nu trebuie sa taiem mai multi copaci decât pot fi cultivati prin replantare. Putem astfel formula urmatoarea maxima: Sa traim din produtie, nu din substanta!

     Conceptul de durabiliate desemneaza totalitatea formelor si metodelor de dezvoltare socioeconomica, al caror fundament il reprezinta in primul rand asigurarea unui echilibru intre aceste sisteme socio-economice si elementele capitalului natural.

     Cea mai cunoscuta definitie a dezvoltarii durabile este cea data de Comisia Mondiala pentru

Mediu si Dezvoltare (WCED) in raportul “Viitorul nostrum comun”,cunoscut si sub numele de raportul Brundtland”dezvoltarea durabila este dezvoltarea care urmareste satisfacerea nevoilor prezentului,fara a compromite pozibilitatea generatiilor viitoare de a-si satisface propriile nevoi”.

Desi initial dezvoltarea durabila s-a vrut a fi o solutie la criza ecologica determinata de intense

exploatari a resurselor si degradarea continua a mediului,in prezent obiect al dezvoltarii durabile este acum si preocuparea pentru dreptate si echitate intre state, nu numai intre generatii.

    In continuare voi prezenta careva descrieri uzuale ale dezvoltarii durabile.

   “Prin urmare, pot spune ca pamantul apartine fiecarei generatii pe durata existentei sale, care i se cuvine pe deplin si in intregime, nici o generatie nu poate face datorii mai mari decat pot fi platite pe durata propriei existente”- Thomas Jefferson, 6 Septembrie , 1789

    “Durabilitatea se refera la capacitatea unei societati, ecosistem, sau orice asemenea sistem existent de a functiona continuu intr-un viitor nedefinit fara a ajunge la epuizarea resurselor cheie”- Robert Gilman, Presedinte Institutului Context.

     “Un efort de sustinere a comunitatii consta in adoptarea unor sisteme pe termen lung, integrate, de dezvoltare si realizare a unei comunitati viabile prin luarea in considerare a problememlor economice, de mediu si sociale. Alte elemente importante ale unor astfel de eforturi sunt cultivarea unei semnificatii categorice comunitatii si faurirea de parteneriate si intelegeri intre mandatari..

    “Multi oameni considera ca este mai bine ca astfel de probleme sa fie tratate prin metode de abordare mai cooperante si holistice, deoarece asemenea probleme sunt confuze, multidisciplinare, multiorganizationale, cu mize multiple si multisectoriale in natura lor - Beth E. Lachman, Critical Technologies Institute, “Linking Sustainable Community Activities to Pollution Prevention: A Sourcebook,” April 1997.

“Durabilitatea este doctrina de urgenta prin care dezvoltarea si progresul economic trebuie sa aiba loc si sa se mentina de-a lungul timpului, in limitele stabilite de ecologie in sensul cel mai larg- prin interdependenta fiintelor umane si slujbelor lor, biosferei si legilor fizicii si chimiei care o guverneaza…Rezulta ca protectia mediului si dezvoltarea economica sunt intr-adevar procese antagonice” – William D. Ruckelshaus, “Toward a Sustainable World,” Scientific American, September 1989.

    “Cuvantul durabil (de sustinere) are radacini in limba latina, subtenir insemnand “a stavili/retine” sau “a sprijini de jos”. O comunitate trebuie sa fie sprijinita de jos-de catre locuitorii actuali si viitori. Unele locuri, prin combinarea specifica a caracteristicilor fizice, culturale si poate spirituale, inspira oamenii sa aiba grij de comunitatea lor. Acestea sunt locurile in care durabilitatea are cele mai mari sanse de existenta (mentinere) - Muscoe Martin, “A Sustainable Community Profile,” from Places, Winter 1995.