Pin It

            Istoric,  conceptual despre finante contine sensuri izvorate din necesitatea privind procurarea necesarului de bani de catre stat si celelalte colectivitati publice.

            Literatura de specialitate porneste de la ideea ca statul si celelalte organizatii publice desfasoara o activitate de procurare si intrebuintare a fondurilor banesti pentru acoperirea cheltuielilor coletive. In fapt, aceasta activitate formeaza continutul conceptului de economie financiara care cuprinde bugetul, taxele si impozitele, imprumutul de stat si cheltuielile.

Finanţele publice constituie o componentă importantă a vieţii social-economice a fiecărei ţări, iar impactul lor asupra economiei naţionale are conotaţii atât în proporţiile (dimensiunile) şi distribuirile Produsului Intern Brut (P.I.B.), cât şi în modul concret de realizare a acestui proces.

Existenţa finanţelor publice este indisolubil legată de existenţa statului care are de îndeplinit funcţii şi sarcini importante în ce priveşte organizarea şi conducerea activităţii economico-sociale naţionale, apărarea independenţei şi suveranitatea ţării.

În procesul procurării şi repartizării resurselor financiare necesare statului pentru a-şi îndeplinii funcţiile şi sarcinile sale, se formează anumite relaţii sociale, de natură economică, şi exprimă modul de repartizare a unei părţi din P.I.B. între diverse categorii sociale.

Prin urmare, finanţele reprezintă relaţiile apărute în procesul de asigurare şi repartizare a fondurilor necesare statului exprimate în formă bănească (valorică). Aceste relaţii se concretizează în transferuri băneşti de la agenţi economici, instituţii şi persoane fizice la bugetul statului, de la bugetul de stat către agenţii economici, între instituţii şi chiar în interiorul unor structuri economice, cu prilejul formarii sau utilizării diferitelor fonduri. De aceea, există o deosebire clară între finanţele publice şi cele particulare, astfel:

  • finanţele publice sunt asociate cu resursele, cheltuielile, împrumuturile, datoria statului, unităţile administrativ-teritoriale şi altor instituţii de drept public;
  • finanţele private cuprind resursele, cheltuielile, împrumuturile, creanţele de încasat şi obligaţiile de plată ale agenţilor economici, băncilor, societăţilor de asigurare private.

            In procesul procurarii si repartizarii resurselor de care are nevoie statul, pentru indeplinirea sarcinilor sale, se nasc anumite relatii, respective raporturi sociale. Aceste relatii sunt de natura economica si exprima repartizarea unei parti din produsul intern brut, prin intermediul statului intre diferite categorii sociale. Aceste relatii, care apar in procesul de mobilizare si repartizare a resurselor necesare statului, in forma baneasca, sunt relatii financiare, denumite in literatura de specialitate si finante publice.

           Gradul de dezvoltare a relatiilor financiare este strans legat de nivelul si evolutia statului. Aparitia si evolutia finantelor publice este legata de existenta statului, de folosirea banilor si formelor valorice de realizare si repartitie a produsului social.

           Finantele publice sunt formate din totalitatea relatiilor sociale de natura economica, ce apar in procesul realizarii si repartizarii, in forma baneasca, a resurselor necesare statului pentru indeplinirea functiilor si sarcinilor sale publice.

          O trasatura caracteristica a finantelor publice consta in aceea ca resursele banesti mobilizate la fondurile publice, nu presupun din partea statului, acordarea unei contraprestatii directe, imediate sau individualizate, adica sumele platite sub forma de impozite nefiind rambursabile in mod direct.

          In opinia specialistilor, finantele publice “au ca obiect regulile fundamentale, organele si procedurile care permit colectivitatilor publice indeplinirea tuturor atributiilor lor cu ajutorul mijloacelor financiare“, cu conditia esentiala ca aceste reguli si procedee sa se aplice intr-un regim de drept public. Aceasta conditie esentiala este subliniata cu scopul de a pune in evidenta faptul ca, in statele moderne exista si finante private. Se recunoaste faptul ca “motivele, mijloacele si efectele finantelor publice sunt cu totul diferite de cele ale finantelor private”.