În Legea nr. 32/2000 apar o serie de menţiuni speciale referitoare la activitatea de intermediere în asigurări, cum ar fi: definiţii pentru intermediari; intermediarii în asigurări şi/sau reasigurări; dreptul de stabilire şi libertatea de a presta servicii a intermediarilor în asigurări şi/sau în reasigurări.
Legea răspunde clar la întrebarea "cine poate avea calitatea de intermediar?", respectiv persoanele fizice sau juridice care pot fi, după caz, organizate ca: broker de asigurare, asistent în brokeraj, agent de asigurare, subagent sau agent de asigurare subordonat; precum şi intermediarii din statele membre care desfăşoară pe teritoriul României activitate de intermediere în asigurări, conform dreptului de stabilire şi libertăţii de a presta servicii.
Aceştia desfăşoară activitate de intermediere în asigurări în schimbul unui/unei comision sau remuneraţii, fiind autorizaţi sau înregistraţi conform prevederilor legale.
Activitatea de intermediere în asigurări presupune activitatea de introducere, propunere ori îndeplinire a altor activităţi preliminarii încheierii contractelor de asigurare sau oferirea de asistenţă pentru administrarea ori îndeplinirea unor contracte, îndeosebi în cazul unei daune.
Nu vor fi considerate activităţi de intermediere în asigurări:
- activităţile menţionate mai sus în cazul în care sunt îndeplinite de către un asigurător sau de un angajat al acestuia care acţionează sub responsabilitatea asigurătorului;
- furnizarea de informaţii în mod ocazional, în contextul unei alte activităţi profesionale al cărei scop nu constă în oferirea de asistenţă clienţilor în vederea încheierii sau administrării unui contract, administrarea daunelor unui asigurător pe baze profesionale, precum şi regularizarea daunelor.
Asigurătorii nu pot exercita activităţi de asigurare prin intermediari neautorizaţi şi/sau neînregistraţi, cu excepţia celor care, având o activitate profesională, alta decât intermedierea în asigurări, intermediază contracte de asigurare care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
- contractul de asigurare intermediat necesită doar cunoştinţe referitoare la riscul acoperit prin acesta;
- nu fac parte din categoria asigurărilor de viaţă;
- nu acoperă riscuri de răspundere civilă;
- sunt complementare altor produse sau servicii prestate de alt furnizor, atunci când acesta acoperă următoarele riscuri: întreruperea activităţii, pierderea ori deteriorarea mărfii acelui furnizor, deteriorarea sau pierderea bagajelor, alte riscuri legate de călătoria rezervată de acel furnizor, chiar dacă contractul de asigurare intermediat acoperă riscuri din categoria asigurărilor de viaţă ori de răspundere civilă, dacă acesta este un risc auxiliar al riscului principal legat de acea călătorie;
- primele anuale nu depăşesc echivalentul în lei a 500 euro şi durata contractului de asigurare intermediat, inclusiv orice reînnoire, nu depăşeşte 5 ani.
Intermediarii organizaţi sub forma societăţii pe acţiuni trebuie să deţină capitalul social minim vărsat în conformitate cu Legea nr. 31/1990 şi să numească în conducerea executivă cel puţin două persoane fizice. Intermediarii organizaţi sub forma societăţii cu răspundere limitată pot opta pentru numirea în conducerea executivă a cel puţin două persoane fizice.
Toate persoanele numite în funcţia de administrator şi/sau în conducerea executivă trebuie să îndeplinească criteriile şi condiţiile pentru aprobarea persoanelor semnificative ale intermediarilor în asigurări şi/sau în reasigurări.
În cele ce urmează sunt prezentate cele mai recente Norme ale CSA cu caracter specific pentru intermediari.
Ordinul nr. 7/2010 pentru punerea în aplicare a Normelor privind calificarea profesională şi pregătirea continuă a persoanelor care lucrează în domeniul distribuţiei produselor de asigurare stabileşte cerinţele de calificare profesională a persoanelor care doresc să lucreze în domeniul distribuţiei produselor de asigurare şi cerinţele de pregătire profesională continuă a acestora. Se aplică următoarelor categorii de persoane:
- agenţi de asigurare persoane fizice;
- conducători ai agenţilor de asigurare persoane juridice;
- subagenţi;
- conducători ai activităţii de bancassurance şi persoanele fizice care desfăşoară activitate de bancassurance;
- conducători executivi ai brokerilor de asigurări şi/sau reasigurări;
- brokeri în asigurări/reasigurări;
- asistenţi în brokeraj persoane fizice şi conducători ai asistenţilor în brokeraj persoane juridice;
- personal propriu al brokerului de asigurare şi/sau reasigurare, care are ca principală atribuţie de serviciu intermedierea contractelor de asigurare şi/sau reasigurare;
- angajaţi ai societăţilor de asigurare implicaţi în activitatea distribuţiei
produselor de asigurare.
Ordinul nr. 6/2010 pentru punerea în aplicare a Normelor privind activitatea entităţilor care organizează cursuri de pregătire profesională unitară a personalului din asigurări stabileşte obligaţiile privind activitatea entităţilor implicate în organizarea cursurilor de pregătire profesională, în vederea asigurării pregatirii profesionale unitare şi de calitate a persoanelor care lucrează în domeniul asigurărilor.
Ordinul nr. 10/2007 pentru punerea în aplicare a Normelor privind Registrul intermediarilor în asigurări şi/sau în reasigurări prevede modul de deschidere şi de menţinere a Registrului intermediarilor în asigurări de către asigurători, având următoarea structură: agenţi de asigurare persoane fizice, agenţi de asigurare persoane juridice, agenţi de asigurare subordonaţi persoane juridice (instituţiile de credit şi instituţiile financiare nebancare, care desfăşoară activitate de bancassurance); modul de deschidere şi menţinere a registrului privind subagenţii de asigurare de către agenţii de asigurare persoane juridice; modul de deschidere şi menţinere a registrului pentru personalul propriu de către brokerii de asigurare şi/sau de reasigurare; modul de deschidere şi menţinere de către brokerii de asigurare şi/sau de reasigurare a Jurnalului asistenţilor în brokeraj.
Ordinul nr. 3110/2004 pentru punerea în aplicare a Normelor privind autorizarea brokerilor de asigurare şi/sau de reasigurare, stabileşte condiţiile care trebuie îndeplinite şi documentele pe care trebuie să le prezinte persoanele juridice române pentru obţinerea autorizaţiei de funcţionare ca brokeri de asigurare şi/sau reasigurare în vederea desfăşurării activităţii de intermediere în asigurări şi/sau în reasigurări.
Este de menţionat faptul că, legislaţia aplicabilă activităţilor de asigurare şi intermediere în asigurări include şi alte prevederi, cum ar fi de pildă:
- Dispoziţiile Codului civil privind contractul de mandat civil. Unele prevederi ale Codului civil referitoare la contractul de mandat se aplică şi contractului de intermediere al agentului;
- Dispoziţiile Codului comercial privţnd mandatul comercial. Fiind societate comercială, contractul încheiat între asigurător şi agent are natură comercială, mai ales în cazul agentului persoană juridică. Din această cauză se aplică şi dispoziţiile Codului comercial referitoare la contractul de mandat comercial;
- OUG nr. 61/2008 care reglementează măsurile pentru aplicarea principiului egalităţii de tratament între femei şi bărbaţi, în ceea ce priveşte accesul la bunuri şi servicii şi furnizarea de bunuri şi servicii. Ea stabileşte cadrul pentru combaterea discriminării bazate pe criteriul de sex în ceea ce priveşte accesul la bunuri şi servicii şi furnizarea de
bunuri şi servicii, în vederea punerii în practică a principiului egalităţii de tratament. Se aplică tuturor persoanelor fizice şi juridice din sectorul public sau privat, inclusiv organismelor publice, care furnizează bunuri şi servicii aflate la dispoziţia publicului. Nu se aplică în domeniul mass-mediei şi publicităţii, educaţiei, ocupării forţei de muncă, al muncii şi al activităţilor independente; - Alte reglementări legale incidente (aplicarea dispoziţiilor legale de dreptul muncii în cazul agenţilor persoane fizice).