Importanţa contractelor
Contractul este principalul izvor de obligaţii civile şi comerciale.
Contractul a apărut ca o necesitate într-un anumit stadiu de dezvoltare a societăţii, spre a înlocui formele arhaice şi greoaie de schimb, dintre şi din colectivităţile primitive. Producţia simplă de mărfuri şi banii au impus apariţia contractelor.
Prin contract se înfăptuiesc cele două componente ale vieţii economice: producţia şi circulaţia mărfurilor prin intermediul banilor.
Ca instituţie juridică, contractul a cunoscut o evoluţie paralelă cu aceea a dreptului de proprietate. În economia de piaţă capitalistă contractul reprezintă un instrument care asigură libera concurenţă, dezvoltă iniţiativa privată, permite diversificarea raporturilor economice şi financiare.
Prin urmare, contractul este cel mai important şi eficient act juridic pentru desfăşurarea activităţii economico-sociale, indispensabil omului şi colectivităţii, atât în practica civilă cât şi în cea comercială.
Noţiunea de contract
Contractul este un acord între două sau mai multe persoane fizice sau juridice stabilit cu scopul de a crea, modifica sau stinge un raport juridic.
În terminologia Codului civil român, ca şi în vorbirea curentă, termenii de contract şi convenţie sunt folosiţi ca sinonime.
Acordul de voinţe este elementul esenţial al contractului, prin aceasta înţelegându-se întâlnirea concordată a două sau mai multe voinţe individuale. Intenţia părţilor care contractează este de a crea un act care să producă efecte juridice.