Pin It

Într-o ţară săracă şi  subdezvoltată  ca şi Columbia cu o economia în declin, o inflaţie ridicată şi o sărăcie masivă, activitatea organizaţiilor criminale nu putea decât să înflorească în aceste condiţii, sumele mari de bani câştigate astfel asigurându-le, pe lângă un lux exorbitant, şi posibilitatea de a câştiga influenţă în rândurile politicienilor.

              Ca şi organizaţia mafiotă Cosa Nostra, ‚”familiile” mafiote din Columbia săvârşesc o gamă largă de activităţi criminale pentru a-şi menţine câştigurile la nivelurile cele mai înalte şi a-şi păstra influenţa câştigată. Ca şi „familiile” mafiote italiene şi americane, organizaţiile columbiene se impun prin disciplină şi violenţă, doar că sunt considerate mult mai radicale, mai violente şi fără milă.

              Organizaţiile columbiene poartă denumirea de CARTELURI. Un cartel este constituit dintr-o reţea complexă de grupuri şi celule care sunt formate din 10-30 de persoane care acţionează independent, astfel că prinderea unui „grup” nu va afecta întreaga structură

.

  1. a) Dintre organizaţiile columbiene, CARTELUL CALI este considerat cel mai influent în domeniul traficului de droguri din emisfera vestică, fiind în ultima perioadă o prezenţă importantă şi pe piaţa din S.U.A.

              Cartelul a obţinut şi menţine monopolul general al cocainei prin supravegherea culturilor şi recoltelor de frunze de coca din Bolivia, Peru dar şi distribuirea cocainei în oraşele americane.

              Din datele obţinute până în prezent, 75% din cocaina care intră în S.U.A. provine de la cartelul Cali, care o transportă cu avioanele cartelului prin nordul Columbiei, Peru, El Salvador sau Nicaragua, spre Guatelmala sau Mexic, de unde este purtată de maşini la destinaţie. În ceea ce priveşte toate aceste operaţiuni, Cartelul Cali cooperează îndeaproape cu organizaţia mexicană Juan Garcia Abrego.

              O altă cale des folosită de cartel este cea amritimă prin utilizarea unor nave sub pavilion canadian, olandez, român ş.a., care de regulă folosesc rute ocolitoare pentru derutarea autorităţilor.

              Activităţi criminale ale cartelului Cali au fost identificate atât în S.U.A. cât şi în alte state din America centrală dar şi în Italia  şi Spania.

  1. b) O altă organizaţie criminală considerată cea mai bine pusă la punct este cartelul Medellin care mulţi ani a deţinut supremaţia în traficul de droguri, dar datorită loviturilor dure primite din partea autorităţilor columbiene în ultimii ani au cedat primul loc cartelului Cali.

              Din punct de vedere istoric, cartelul este o uniune de organizaţii criminale specializate în traficul de droguri şi are reşedinţa la Medellin, cele mai bogate şi puternice fiind grupările conduse de Pablo Escobar-Gavivia (PEGO) şi Jose Luis Ochoa (OVO).

              Aceste organizaţii se ocupă cu traficul de cocaină folosind chiar o metodă nouă pentru trecerea drogului peste graniţă, ce constă în integrarea sub formă lichidă sau semilichidă a acestuia într-o masă de plastic sau de cauciuc, care este apoi prelucrată într-o matriţă luând apoi diferite forme.

              În ultimul timp cartelul Medellin face eforturi deosebite pentru a pătrunde şi pe pieţele din Europa, aici preţul fiind de două trei ori mai mare decât în S.U.A., însă întâmpină destul de multe greutăţi deoarece şi pe bătrânul continent cartelul Cali deţine 80% din piaţa cocainei.

  1. c) În afara celor două carteluri descrise până acum, în Columbia acţionează numeroase organizaţii independente pe coasta de nor a Columbiei, însă nici una nu are o organizare asemănătoare celor două mari carteluri şi nu aderă la structurile acestora ele fiind constituite ad-hoc, între ele neexistând legături permanente, rareori lucrând împreună.

              În ultimii ani şi-au dezvoltat legăturile cu mafia siciliană efectuând tot mai multe livrări cocaină către Italia.

              Combaterea acestor organizaţii are loc cu multă violenţă, astfel că incursiunile împotriva cartelurilor se fac de către armata columbiană şi de cea a Statelor Unite care au misiuni de distrugere a laboratoarelor clandestine din jungla columbiană. Poliţia columbiană face arestări masive de membri şi sechestrara a tone de droguri dar toate acestea se lovesc de bariera corupţiei politice şi legislative la nivel statal din Columbia.