Obiectul pietei capitalului, în sens general îl constituie activele financiare al caror rol în economia de piata contemporana creste si se diversifica continuu.
Moneda ca prim termen al tranzactie se schimba pe mai multe categorii de bunuri:
- cumpararea de bunuri materiale si servicii (proprietati funciare, materii prime, produse finite, servicii ale muncii fizice si intelectuale etc.);
- moneda nationala se mai schimba pe monede straine si pe aur (sub forma de lingouri si/sau piese. În aceste tranzactii fluxurile monetare apar în subsidiar ca instrumente de schimb);
- moneda (sub forma cash) se schimba contra diferitelor creante pe termen scurt si pe termen lung, adica cumpararea unor titluri (hârtii si înscrisuri) ce dovedeste participarea detinatorului lor la activele si beneficiile viitoare ale societatii comerciale emitente. În cazul cumpararii de titluri (hârtii, înscrisuri) fluxurile monetare apar ca scop, ele devenind componente ale pietei capitalurilor fiind un criteriu de delimitare a pietei capitalurilor.
Pentru definirea si caracterizarea obiectului pietei capitalului apare ca necesara si precizarea conceptului de active si clasificarea lor.
Activele reprezinta bunuri care au capacitatea de a genera fluxuri de venituri în viitor. Cea mai generala clasificare a activelor consta în gruparea lor în fizice si financiare.
Dupa orizontul de timp al valabilitatii se clasifica în: hârtii de valoare pe termen scurt si hârtii de valoare pe termen lung.
Modificarea pretului hârtiilor de valoare genereaza tranzactii speculative .
Acestea sunt de doua feluri : unele se bazeaza pe anticipari ale reducerii pretului, altele pe anticipari ale cresterii pretului pe baza carora fiecare parte mizeaza ca va câstiga.
Piata capitalului cuprinde: piata primara si piata secundara.
Functionarea pietei capitalului (financiara) presupune existenta unor institutii specifice ca: comisia hârtiilor de valoare, casele de brokeraj, bursa de valori.
Comisia hârtiilor de valoare este un organism guvernamental care are responsabilitati în ceea ce priveste coordonarea acestei piete cum sunt :
- înregistrarea tuturor hârtiilor de valoare emise pe piata primara si confirmarea prospectelor de emisiune;
- atestarea brokerilor si a caselor de brokeraj si urmarirea activitatii lor ;
- controlul activitatii burselor de valori;
- aprobarea înfiintarii unor noi burse de valori. Aceste atribute sunt adaptate si concretizate în fiecare tara.
Casele de brokeraj îndeplinesc urmatoarele functii principale :
- introducerea noilor emisiuni în piata primara ;
- tranzactii pe pietele secundare ;
- tranzactii pe cont propriu (dealing) ;
- gestionarea portofoliului de hârtii de valoare ;
- consultanta în probleme de investitii ;
- pastrarea în custodie a hârtiilor de valoare.
Principalul actor al pietei capitalului este brokerul. Din punct de vedere institutional brokerul este conceput la trei niveluri :
- persoana fizica ce practica profesiunea de broker ;
- case de brokeraj ce opereaza cu intermedieri între cumparatorii si vânzatorii de hârtii de valoare ;
- asociatii de brokeri.
Bursa de valori este o piata publica (fictiva) organizata pentru tranzactiile cu hârtii de valoare pe termen lung emise anterior de catre cele mai importante societati pe actiuni si de catre autoritatile publice .
Operatiunile bursiere se împart în operatiuni la vedere si în operatiuni la termen.
În sistemul pietelor, bursa de valori si-a demonstrat rolul foarte important în economia moderna care se reflecta în urmatoarele functii :
- stimuleaza procesul investitional concomitent cu dezvoltarea sentimentului de siguranta economica si de proprietar( la cei care cumpara active financiare);
- actioneaza pozitiv asupra pietei muncii, a pietei bunurilor si serviciilor de consum si capital; aceasta functie decurge din preferinta menajelor pentru patrimoniul financiar în detrimentul celui fizic;
- transforma rapid, operativ, capitalul banesc în capital real (factor de productie) si invers;
- favorizeaza libera intrare pe piata capitalului si înalta sa mobilitate;
- stimuleaza procesul de concentrare a puterii economice, de preluare a controlului asupra unor societati pe actiuni, care se obtine prin detinerea pachetului actiunilor de control;
- este un barometru sensibil al starii economiei; scaderea brusca a cursurilor prevesteste declansarea unei crize; ridicarea cursurilor este un semnal de expansiune;
- operatiunile speculative la bursa sustrag însa disponibilitati banesti însemnate de la procesele economice reale;
- favorizeaza asanarea circulatiei monetare.