Pin It

Salariul este venitul salariatului ca recompensă pentru aportul la crearea venitului naţional. Salariul nu se identifică cu venitul din muncă, ce include pe lîngă salariu şi alte venituri din muncă - cîştigurile băneşti şi în natură ale fermierilor, întreprinderilor individuale, societăţilor pe acţiuni, profesioniştilor etc. Salariul nu se identifică nici cu venitul personal, care are o sferă mai largă, el cuprinzînd la nivel naţional venitul curent ce revine tuturor persoanelor din toate sursele. Venitul personal cuprinde: a) salariile; b) alte venituri din muncă; c) veniturile proprietarilor provenite din ctivităţile curente; d) veniturile din chirii şi arenzi ale persoanelor (rentele); e) ividendele; f) dobînzile primite de persoane; g) plăţile transferate la persoane (pensii, ajutoare de şomaj, burse etc. minus contribuţiile salariaţilor la asigurările sociale). Dacă din venitul personal se scad plăţile fiscale şi nefiscale (impozite, taxe etc.) personale, se obţine venitul personal disponibil, utilizat pentru consum şi economii (investiţii).

În funcţie de motivul şi modul de acordare al salariului el poate fi: a) salariu personal (individual) - salariul încasat de fiecatre salariat pentru munca depusă; b) salariu colectiv ce reprezintă veniturile obţinute de către salariaţi din remunerarea colectivă; c) salariu social ce se oferă unor categorii de salariaţi cu o situaţie familială mai grea sau cu riscuri, cum sunt accidentele de muncă, bolile profesionale, şomajul etc.(1, p.134).

Structura valorică şi natural-materială a venitului naţional, care constituie substanţa salariului, determină existenţa salariului nominal şi real. Salariul nominal este suma de bani pe care salariatul o primeşte atunci cînd lucrează.

Conform legislaţiei în vigoare (vezi 5) salariul cuprinde: a). salariul de bază; b) adaosurile formate din plusul de acord, premiile acordate din fondul de salarii, cota parte din profitul net, alte adaosuri; c) sporurile la salariul de bază: pentru condiţii deosebite de muncă, grele, periculoase sau dăunătoare; pentru condiţii nocive de muncă; pentru orele lucrate suplimentar peste programul normal de muncă şi lucrul în zilele libere şi sărbătorile legale; pentru vechimea în muncă; pentru lucrul în timpul nopţii etc.

În funcţie de mărimea salariului cuvenit şi încasat, salariul nominal este : salariul brut şi net. Salariul brut exprimă suma de bani totală cuvenită factorului muncă salariată. Salariul net reprezintă suma de bani efectiv încasată, după scăderea din salariul brut a impozitului pe salariu, a contribuţiei pentru şomaj, a contribuţiei pentru pensii suplimentare etc. Salariul are un caracter dinamic.

Conform aprecierilor salariul mediu în anul 1995 în Moldova a constituit 177 lei şi a crescut faţă de anul 1995 de 1,3 ori.

Determinarea mărimii şi dinamicii salariilor individuale, ca preţ al muncii, se realizează cu ajutorul formelor de salarizare. Ele sunt modalităţi de plată ce fac legătura între participarea la muncă, procesul muncii şi salariu. În esenţă sunt cunoscute trei forme de salarizare: a) după timpul lucrat (pe cantitatea de timp sau în regie - oră, zi, săptămînă, lună); b) în acord (remunerarea pe baza cantităţii de bunuri produse sau a numărului de operaţii executate în unitatea de timp şi a tarifului pe produs sau lucrare) şi c) mixtă (care constă în stabilirea unui salariu stabil (fix) pe unitatea de timp, de regulă, pe o zi de muncă, ce se acordă în funcţie de îndeplinirea unor condiţii tehnice, tehnologice, de organizare etc.).

Formele de salarizare, oricît de perfecţionate ar fi, sunt de multe ori contestate atît de salariaţi, cît şi de întreprinderi sau chiar organisme de stat care se ocupă de salarizare. Problemele perfecţionării salarizării trebuie să fie permanent în centrul atenţiei organelor respective. Întreprinderile stabilesc de sine stătător sistemul de remunerare al muncii, conform sistemului unic de tarife şi salarii. Legislaţia în vigoare stabileşte tarifele minime de plată care sunt obligatorii pentru toate întreprinderile şi organizaţiile, indiferent de tipul de proprietate.