- Cauzele generale de nepedepsire
1.1.- Noţiune
Atunci când infracţiunea nu s-a consumat pentru că subiectul a fost constrâns să se oprească undeva pe “inter crimis” sau pentru că producerea rezultatului a fost împiedicată de cauze cărora acesta nu li s-a putut opune.
Atunci când autorul însuşi din propria voinţă, a pus capăt executării, aflată în curs de desfăşurare, sau, prin comportarea sa activă, a făcut ca rezultatul să nu se producă.
1.2.- Desistarea
A.- Noţiune
Desistarea constă în renunţarea făptuitorului la continuarea executării începute, deşi există posibilitatea – de care autorul este conştient de a o duce până la capăt. Desistarea – cauză de nepedepsire este posibilă numai atunci când infracţiunea este săvârşită de o singură persoană.
B.- Condiţii
-Desistarea trebuie să aibă loc după ce s-au efectuat unul sa mai multe acte de executare, dar să intervină mai înainte ca executarea acţiunii tipice să fi luat sfârşit.
-Se cere să existe o manifestare din care să reiasă că subiectul a renunţat la săvârşirea infracţiunii.
-Renunţarea la săvârşirea infracţiunii trebuie să fie de bunăvoie.
-Renunţarea la executare trebuie să fie definitivă.
1.3.- Împiedicarea producerii rezultatului
- Noţiune
Împiedicarea producerii rezultatului constă în zădărnicirea, de către făptuitor, a producerii urmărilor vătămătoare ale faptei sale, după ce executarea acţiunii tipice a fost dusă până la capăt.
B.- Condiţii
-Activitatea infracţională să fi fost în întregime efectuată, dar să nu se fi produs încă urmarea vătămătoare prevăzută de lege.
-Subiectul să fi efectuat o acţiune pozitivă pentru a zădărnici producerea rezultatului şi, ca efect al acestei acţiuni, rezultatul să nu fi survenit.
-Manifestarea activă prin care făptuitorul a împiedicat producerea rezultatului să fi fost voluntară, nesilită, deci neefectuată sub presiunea unei cauze externe.
-Împiedicarea producerii rezultatului trebuie să fi avut loc înainte de descoperirea faptei.
2.- Efectele desistării şi ale împiedicării producerii rezultatului
Efectul desistării şi al împiedicării producerii rezultatului este nepedepsirea. Se poate întâmpla, ca actele de executare efectuate până în momentul desistării sau până în momentul când făptuitorul a împiedicat producerea rezultatului, în cazul în care sunt considerate de sine stătătoare – adică desprinse de scopul în vederea căruia au fost făcute – să întrunească toate elementele ale unei infracţiuni, mai uşoare, pe care legea penală o prevede şi o sancţionează în mod distinct.