Pin It

1.- Preliminarii despre înlăturarea caracterului penal al faptei.

Caracterul penal sau infracţional al unei fapte este definit ca o “însuşire sintetică a faptei ce decurg din întrunirea trăsăturilor esenţiale ale infracţiunii”. Caracterul infracţional sau penal al unei fapte concrete este consecinţa, rezultatul întrunirii trăsăturilor prevăzute de lege prin care acea faptă este caracterizată ca infracţiune şi care se vor regăsi desigur trăsăturile esenţiale ale infracţiunii prevăzute în art. 17 alin.1 Cod penal.

Întrucât caracterul penal al faptei este stabilit prin lege, stările, situaţiile, împrejurările care conduc la excluderea caracterului penal.

Cauzele care înlătură caracterul penal al faptei, înlătură pe cale de consecinţă şi răspunderea penală, care nu poate avea alt temei decât săvârşirea unei infracţiuni (art. 17 alin.2 Cod penal).

2.- Cadrul cauzelor care înlătură caracterul penal al faptei

A.- În literatura juridică cauzele care înlătură caracterul penal al faptei au fost clasificate după diferite criterii.

1.- După criteriul trăsăturii esenţiale a infracţiunii asupra căreia se răsfrânge în principal conducând la nerealizarea acesteia, cauzele care înlătură caracterul penal al faptei se pot împărţi în:

-cauze care privesc pericolul social;

-cauze care privesc vinovăţia;

-cauze care privesc prevederea în legea penală a faptei.

2.- Cauzele care înlătură caracterul penal al faptei se mai clasifică după sfera de aplicare în cauze generale şi cauze speciale.

a.- Cauzele generale care înlătură caracterul penal al faptei: îşi au sediul de reglementare în partea generală a Codului penal şi sunt aplicate oricăror cauze concrete.

b.- Cauzele speciale au o aplicaţiune mai restrânsă la cazurile anume prevăzute de lege. Sediul de reglementare poate fi atât în partea generală cât şi în partea specială a Codului penal.

  1. După caracterul lor cauzele care înlătură caracterul infracţional al faptei pot fi : reale şi personale.

a.- Cauzele reale sunt cele privitoare la faptă şi care se răsfrâng cu efectele lor asupra tuturor participanţilor.

b.- Cauzele personale sunt cele privitoare la persoana făptuitorului şi produc efecte numai în raport cu persoana care s-a aflat în astfel de situaţii în momentul comiterii faptei.