Activitatea consulară a Republicii Moldova este exercitată în principiu de către misiunile diplomatice permanente, care au secţii sau cancelarii consulare, în care activează funcţionari consulari de carieră. Modalităţile de numire şi admitere a funcţionarilor consulari de carieră sunt efectuate conform înţelegerilor bilaterale şi au ca bază prevederile Convenţiei de la Viena din 1963,714, cât şi prevederile legislaţiei naţionale.715
- Stabilirea şi încetarea relaţiilor consulare
Activitatea consulară se realizează de misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale Republi- cii Moldova, în baza legislaţiei naţionale şi tratatelor internaţionale la care Republica Moldova este раrtе, respectându-se principiul reciprocităţii dreptului internaţional.
Conform prevederilor art. 6 al Statutului consular Republica Moldova poate înfiinţa şi desfiinţa un oficiu consular sau schimba clasa acestuia numai cu consimţământul prealabil al statului de reşedinţă.
În lipsa unor tratate internaţionale de stabilire a relaţiilor consulare stabilirea relaţiilor diplo- matice presupune şi stabilirea relaţiilor consulare.
Ruperea relaţiilor diplomatice nu atrage după sine ruperea relaţiilor consulare sau încetarea activităţii Oficiului Consular în statul de reşedinţă.
Sediul Oficiului Consular şi circumscripţia consulară sînt stabilite de Ministerul Afacerilor Externe care solicită, prin canale diplomatice, acordul expres al autorităţilor statului de reşedinţă cu privire la înfiinţarea Oficiului Consular, sediul, rangul şi circumscripţia sa consulară sau mo- dificarea acestora (art. 10).
Oficiile consulare îşi au sediul în localuri consulare, proprietatea Republicii Moldova sau în- chiriate de aceasta. Oficiul Consular dispune de ştampila cu Stema de Stat a Republicii Moldova şi denumirea Oficiului Consular în limba de stat a Republicii Moldova şi a statului de reşedinţă. Ofi- ciul Consular este obligat să amplaseze pe localul sediului său scutul cu Stema de Stat şi inscripţia cu denumirea oficiului în limba de stat а Republicii Moldova şi cea a statului de reşedinţă.
Oficiul Consular arborează drapelul de stat pe localul său, reşedinţa şefului oficiului şi mijloacele de transport folosite în interes de serviciu, în conformitate cu practica şi regulile statului de reşedinţa. Agenţii diplomatici şi funcţionarii consulari pot fi delegaţi pentru exercitarea funcţiilor consulare în cadrul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare conform prevederilor legislaţiei în vigoare, însă durata deplasării nu poate depăşi termenul de 3 ani. (art. 85, 86). Termenul de activitate în funcţii consulare din cadrul Ministerului Afacerilor Externe dintre două perioade de activitate în misiunea diplomatică sau Oficiului Consular nu poate fi mai mic de un an.
Activitatea funcţionarului consular încetează în următoarele cazuri:
- rechemarea funcţionarului după expirarea termenului stabilit prin articolul 15 al Legii cu privire la serviciul diplomatic;
- retragerea exequaturului;
- revocarea patentei consulare;
- închiderea Oficiului Consular;
- încetarea relaţiilor consulare (art. 88).
Rechemarea înainte de termen a funcţionarului consular se efectuează în cazurile prevăzute de articolul 25 al Legii cu privire la serviciul diplomatic.
- Clasele şi personalul oficiilor consulare
Înfiinţarea şi desfiinţarea Oficiului Consular sau schimbarea clasei acestuia sînt iniţiate de Ministerul Afacerilor Externe şi aprobate prin hotărâre de Guvern.
Oficiilor consulare li se atribuie următoarele clase:
- clasa 1 - consulat general;
- clasa II - consulat;
- clasa III - viceconsulat;
- clasa IV - agenţie consulară (art. 8).
Oficiile consulare sînt conduse, în funcţie de clasa ре саге о deţine, de consul general, consul, viceconsul, agent consular, agent diplomatic, împuternicit cu funcţii consulare sau gerant - care poartă răspundere pentru activitatea instituţiei ре саге о conduce.
Consulul general este desemnat şi rechemat din funcţie prin hotărâre de Guvern, la propune- rea ministrului afacerilor externe. Şefii celorlalte oficii consulare, la propunerea Direcţiei Gene- rale Consulare, sînt numiri şi rechemaţi din funcţie prin ordinul ministrului afacerilor externe.
Pentru funcţionarii consulari se stabilesc următoarele posturi:
- consul general;
- consul;
- viceconsul;
- agent consular (art. 17).
Personalul Oficiului Consular este format din:
- funcţionarii consulari sau agenţii diplomatici împuterniciţi cu funcţii consulare, care sînt angajaţi permanent la Ministerul Afacerilor Externe;
- angajaţii consulari, care sînt membri ai personalului consular şi care nu şunt responsabili de exercitarea funcţiilor consulare, dar care sînt angajaţi pentru а îndeplini atribuţii administrative şi tehnice;
- personalul de serviciu, care pot fi şi cetăţeni ai statului de reşedinţă.
Acordul prealabil al statului de reşedinţă privind numirea şefului oficiului, dacă prin tratatele internaţionale la care Republica Moldova şi statul de reşedinţă sînt parte, nu se prevede altfel, este solicitat, prin canale diplomatice, de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova.
După obţinerea acordului statului de reşedinţă, Ministrul Afacerilor Externe semnează pa- tenta consulară, prin care atestă numele şi prenumele şefului Oficiului Consular, categoria şi ran- gul său, circumscripţia consulară şi sediul Oficiului Consular, punând sigiliul de stat şi o trans- mite, prin canale diplomatice, Ministerului Afacerilor Externe al statului în care a fost numit şeful Oficiului Consular în vederea obţinerii exequaturului.
Şeful Oficiului Consular este admis să-şi exercite funcţiile printr-o autorizaţie numită exequa- tur, emisă de către autorităţile statului de reşedinţă (art. 22).
În cazul în care şeful Oficiului Consular nu poate să-şi exercite funcţiile sau dacă postul de şef al Oficiului Consular a devenit vacant, Ministerul Afacerilor Externe numeşte un gerant care va activa, cu titlu provizoriu, în calitate de şef al oficiului. Ca gerant poate fi numit un funcţionar consular al Oficiului Consular respectiv, un agent diplomatic de la misiunea diplomatică а Repu- blicii Moldova din acelaşi stat sau un funcţionar public angajat în funcţie diplomatică din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova. Ministerul Afacerilor Externe întreprinde măsurile necesare ca numele şi prenumele gerantului să fie notificate Ministerului Afacerilor Externe al statului de reşedinţă.
Misiunea diplomatică a Republicii Moldova notifică Ministerul Afacerilor Externe al statului de reşedinţă despre:
- numirea membrilor Oficiului Consular, sosirea lor la Oficiul Consular, plecarea definitivă sau încetarea funcţiilor lor, precum şi orice alte schimbări privind statutul acestora care pot inter- veni pe parcursul activităţii lor la Oficiul Consular;
- sosirea şi plecarea definitivă a unui membru al familiei funcţionarului consular sau dacă о persoană devine sau încetează de a fi membru al familiei acestuia;
- sosirea şi plecarea definitivă a personalului particular;
- angajarea şi concedierea persoanelor care îşi au domiciliul în statul de reşedinţă.
În cazul în care Republica Moldova nu are în statul de reşedinţă о misiune diplomatică, notificările menţionate sunt efectuate de către Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Mol- dova.
Direcţia Generală Consulară a Ministerului Afacerilor Externe monitorizează activitatea consulară a misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare.
Activitatea funcţionarilor consulari este desfăşurată în conformitate cu prevederile legislaţiei Republicii Moldova, precum şi ale ordinelor Ministrului Afacerilor Externe şi instrucţiunilor Direcţiei Generale Consulare, emise în vederea aplicării acestor norme.
Misiunile diplomatice şi oficiile consulare prezentă sistematic Direcţiei Generale Consulare rapoarte privind activitatea sa în domeniul consular, în conformitate cu prevederile art. 28 al Statutului consular.
- Exercitarea funcţiilor consulare
Funcţiile consulare sînt exercitate de către:
- funcţionarii consulari în cadrul oficiilor consulare;
- diplomaţii cu funcţii consulare din cadrul misiunilor diplomatice ale Republicii Pe teritoriul Republicii Moldova funcţiile consulare se exercită de către Direcţia Generală
Consulară a Minisierului Afacerilor Externe.
Funcţiile consulare se exercită în cadrul circumscripţiei consulare. În cazuri excepţionale, funcţionarul consular poate, cu consimţămîntul statului de reşedintă, să-şi exercite atribuţiile şi în afara circumscripţiei sale consulare.
Republica Moldova, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe, după notifica- rea de către statele interesate şi dacă nici unul dintre ele nu se opune în mod expres la aceasta, împuterniceşte о misiune diplomatică sau un oficiu consular stabilit într-un stat să-şi asume exer- citarea funcţiilor consulare şi în alt stat. De asemenea, dacă după recepţionarea notificării statul de reşedinţă nu are obiecţii, о misiune diplomatică sau un Oficiu Consular poate exercita funcţii consulare în statul de reşedinţă în numele unui stat terţ.
Misiunile diplomatice exercită funcţii consulare prin secţiile consulare sau prin diplomaţii desemnaţi în acest scop. Misiunea diplomatică nu poate exercita atribuţii consulare pe întreg terito- riul statului de acreditare dacă în acest stat există un Oficiu Consular cu circumscripţie stabilită.
Cu consimţământul statului de reşedinţă, oficiile consulare nu vor soluţiona cererile persoa- nelor domiciliate în alte circumscripţii consulare decât în cazuri deosebit de urgente.
Funcţionarii consulari, în exercitarea funcţiilor sale, pot să se adreseze cu demersuri autorităţilor locale competente din cadrul circumscripţiei consulare. Ei se pot adresa autorităţilor centrale competente ale statului de reşedinţă numai dacă acest lucru este admis de legislaţia sta- tului de reşedinţă sau de tratatele internaţionale la care Republica Moldova şi respectivul stat sînt parte. În caz contrar, se pot adresa autorităţilor centrale ale statului de reşedinţă prin intermediul misiunii diplomatice.
Dacă în statul de reşedinţă nu există о misiune diplomatică а Republicii Moldova şi dacă inte- resele sale nu sînt reprezentate de о misiune diplomatică a sa dintr-un stat terţ, sau a unui stat terţ, Oficiul Consular, cu consimţământul statului de reşedinţă, poate îndeplini acţiuni diplomatice şi implicit, se pot adresa direct autorităţilor centrale. Îndeplinirea acestor acţiuni de către un Oficiu Consular nu-i conferă nici un drept la privilegiile şi imunităţile diplomatice, decât în cazurile prevăzute de Convenţia de la Viena cu privire la relaţiile consulare.
Funcţionarii consulari sînt obligaţi să sprijine dezvoltarea relaţiilor de prietenie între Repu- blica Moldova şi statul de reşedinţă şi să favorizeze dezvoltarea relaţiilor bilaterale în domeniul economic, comercial, cultural, ştiinţific. Funcţionarii consulari vor apăra şi promova drepturile şi interesele Republicii Moldova şi ale cetăţenilor Republicii Moldova în statul de reşedinţă.
În exercitarea funcţiilor lor funcţionarii consulari se vor conforma prevederilor tratatelor internaţionale la саге Republica Moldova şi statul de reşedinţă sînt parte. Îndeplinirea funcţiilor consulare se efectuează cu respectarea legislaţiei statului de reşedinţă.
Activitateadeinformareconsularăaredreptscoppromovareaşiapărareaintereselornaţionale, realizarea obiectivelor politicii externe şi interne а statului, precum şi favorizarea participării Re- publicii Moldova la viaţa internaţională. Activitatea de informare consulară trebuie să contribuie la lărgirea cadrului juridic bilateral şi multilateral, la asigurarea dreptului cetăţenilor moldoveni, la tratament egal cu cetăţenii altor state.
În cadrul circumscripţiei consulare, funcţionarii consulari sprijină dezvoltarea relaţiilor comerciale, economice, culturale, ştiinţifice şi turistice cu statul de reşedinţă, cu respectarea pre- vederilor tratatelor internaţionale în vigoare.
Funcţionarul consular sprijină comerţul şi cooperarea economică prin acţiuni de prospecta- re, propagandă şi promovare în mediile de afaceri sau mas-media a intereselor Republicii Moldo- va, asigurând condiţii favorabile atât agenţilor economici ai Republicii Moldova, cît şi dezvoltării ansamblului relaţiilor cu statul de reşedinţă.
În activitatea sa funcţionarul consular sprijină agenţii de afaceri, firmele şi companiile străine să facă investiţii de capital în Republica Moldova, să înfiinţeze reprezentanţe, firme sau birouri ale acestora, să încurajeze exporturile de produse ale Republicii Moldova, să dezvolte cooperarea economică şi tehnico-ştiinţifică.
În domeniile cultural-ştiinţific şi de presă, funcţionarul consular sprijină derularea acorduri- lor culturale, programele de aplicare a lor, cunoaşterea şi prezentarea valorilor culturii, ştiinţei şi învăţământului, participarea la manifestări în statul de reşedinţă - festivaluri, congrese, reuniuni, expoziţii, târguri de cărţi etc.
Funcţionarul consular acordă, în conformitate cu normele şi principiile dreptului internaţional, asistenţă în protecţia drepturilor şi intereselor cetăţenilor Republicii Moldova, care nu posedă cetăţenia statului de reşedinţă, în calitatea sa oficială de organ al statului investit şi recunoscut cu astfel de funcţii.
Asistenţa şi protecţia respectivă se acordă în caz de îmbolnăviri grave, urgenţe medicale, decese, accidente de circulaţie, pierdere, furt sau deteriorarea paşaportului, permiselor de condu- cere şi certificatelor de înmatriculare а vehiculelor, reţineri, arestări, limitarea în orice alt mod a libertăţii personale în statul de reşedinţă şi în alte situaţii.
Funcţionarul consular este obligat să intervină la autorităţile statului de reşedinţă pentru instituirea tutelei sau curatelei în favoarea minorilor şi persoanelor cu handicap, cetăţeni ai Re- publicii Moldova aflaţi în statul de reşedinţă.
Funcţionarul consular are dreptul de a comunica cu cetăţenii Republicii Moldova privaţi de libertate, cu respectarea tratatelor internaţionale şi a legislaţiei statului de reşedinţă. El are dreptul să intervină la autorităţi pentru numirea de avocaţi din oficiu şi de interpreţi şi pentru ca aceştia să se bucure de drepturile procesuale prevăzute de legislaţia statului de reşedinţă.
Funcţionarul consular este obligat să acţioneze pentru apărarea drepturilor şi intereselor pa- trimoniale ale Republicii Moldova şi ale cetăţenilor săi, cu respectarea legilor şi procedurilor în vigoare ale statului de reşedinţă şi а prevederilor tratatelor internaţionale. În acest scop, el va interveni pe lângă autorităţile statului de reşedinţă în vederea luării măsurilor de conservare şi administrare a bunurilor, stabilirea regimului lor juridic, intabulare a dreptului de proprietate în registrele de la locul situării lor. În caz de litigii el va recomanda avocaţi şi va sprijini pregătirea apărării, procurarea de documente oficiale, efectuarea de traduceri, legalizări etc.
Activitatea notarială a misiunilor diplomatice şi a oficiilor consulare ale Republicii Moldova se desfăşoară conform legislaţiei Republicii Moldova şi tratatelor internaţionale la care ea este раrtе, precum şi potrivit uzanţelor internaţionale.
La cererea persoanelor fizice, având cetăţenia Republicii Moldova, precum şi a persoa- nelor ei juridice, misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale Republicii Moldova îndeplinesc următoarele acte notariale:
- redactarea actelor şi a proceselor-verbale în vederea autentificării sau legalizării semnăturii;
- autentificarea actelor;
- legalizarea semnăturilor;
- certificarea datei de prezentare a actelor de către părţi;
- certificarea unor fapte;
- legalizarea de copii de pe documente;
- efectuarea şi legalizarea traducerilor;
- primirea la păstrare a actelor şi documentelor prezentate de părţi;
- eliberarea de copii de pe actele notariale întocmite de misiunile diplomatice sau oficiile consulare;
- alte acte prevăzute de
Legalizarea semnăturilor, legalizarea de copii de pe documente şi efectuarea şi legalizarea tra- ducerilor pot fi îndeplinite de către misiunile diplomatice şi oficiile consulare şi la cererea persoa- nelor fizice sau juridice străine, dacă aceste acţiuni nu coniravin legislaţiei statului de reşedinţă.
Actele notariale se perfectează la sediile misiunilor diplomatice sau ale oficiiior consulare, la bordul navelor şi aeronavelor sub pavilionul Republicii Moldova, care acţionează în raza de activitate a acestor organe, precum şi, în cazuri excepţionale, la domiciliul cetăţeanului Republicii Moldova ori în alt loc dacă acest lucru este permis de tratatele internaţionale la care Republica Moldova şi statul de reşedinţă sînt parte sau dacă legislaţia acesteia permite.
Funcţionarii consulari sînt oblugaţi să perfecteze acte de stare civilă în baza legislaţiei Repu- blicii Moldova, tratatelor internaţionale la care Republica Moldova este parte, iar în lipsa regle- mentărilor respective doar în măsura în care legislaţia statului de reşedinţă permite acest lucru.
În confonnitate cu prevederile Legii privind actele de stare Civilă nr. 100-XV din 26 aprilie 2001, funcţionarul consular va înregistra actele de stare civilă privind cetăţenii Republicii Mol- dova, produse în străinătate şi va elibera acte de stare civilă, după caz, de naştere, de căsătorie, de schimbare a numelui, prenumelui, de divorţ sau de deces.
Funcţionarul consular are dreptul de a încheia, în temeiul legii, căsătorii între doi cetăţeni ai Republicii Moldova sau între un cetăţean moldovean şi un cetăţean sirăin, dacă tratate- le internaţionale la саге Republica Moldova este parte prevăd aceasta, iar legislaţia statului de reşedinţă permite.
Funcţionarul consular are dreptul de a îndeplini funcţii în materie de cetăţenie, în temeiul legislaţiei Republicii Moldova şi a tratatelor internaţionale la care Republica Moldova este parte.
În temeiul legii funcţionarii consulari sînt obligaţi să primească spre examinare:
- cereri de redobîndire a cetăţeniei Republicii Moldova de la foştii cetăţeni moldoveni;
- cereri de renunţare la cetăţenia Republicii Moldova de la persoane care deja au dobîndit cetăţenia unui alt stat sau prezintă garanţia dobîndirii cetăţeniei unui alt stat, dovedite cu acte oficiale şi care îndeplinesc celelalte cerinţe legale;,
- cerere de acordare a cetăţeniei Republicii
Aceste cereri sînt transmise în ţară spre a fi soluţionate de către autorităţile abilitaie prin lege.
Persoanele саге, la cerere, au redobîndit cetăţenia Republicii Moldova, în condiţiile legii, cu păstrarea domiciliului în străinătate, vor depune jurămîntul de credintă în faţa şefului misiunii diplomatice sau a Oficiul Consular al Republicii Moldova din ţara în care domiciliază.
Funcţionarii consulari au dreptul de a elibera, la cerere, în caz de necesitate, certificaie pri- vind apartenenţa sau neapartenenţa la cetăţenia Republicii Moldova pentru cetăţenii moldoveni sau foştii cetăţeni ai ţării noastre aflaţi în străinătate.
Atribuţiile privind procurarea şi transmiterea de acte judiciare şi extrajudiciare se îndepli- nesc în conformitate cu legislaţia în vigoare a Republicii Moldova şi tratatelor internaţionale.
Actele judiciare se transmit pe cale diplomatică, cu excepţia cazului în care, prin tratatele internaţionale la care Republica Moldova este parte, s-a stabilit un alt mod de transmitere în străinătate a unor acte, precum: citaţii, copii sau extrase de pe acţiuni, comisii rogatorii în materie civilă sau penală, cereri de extrădare şi altele.
Funcţionarul consular are dreptul de a înmâna direct sau de a transmite prin poştă cetăţenilor Republicii Moldova, domiciliaţi în statul de reşedinţă, citaţiile şi copiile de pe acţiunile primite de la instanţele judecătoreşti ale Republicii Moldova, dacă legislaţia statului de reşedinţă permite. De ase- menea, funcţionarul consular poate înmâna citaţiile şi copiile de pe acţiuni, membrilor misiunilor diplomatice şi a oficiilor consulare ale Republicii Moldova, funcţionarilor moldoveni la organizaţiile internaţionale, precum şi membrilor familiilor acestora care locuiesc împreună cu ei.
Funcţionarul consular, la cererea cetăţenilor Republicii Moldova şi а foştilor cetăţeni moldo- veni aflaţi în statul de reşedinţă, pot primi şi transmite în ţară, spre soluţionare, cererile privind procurarea actelor de stare civilă, de vechime în muncă, de studii, certificate de cazier judiciar şi altele. De asemenea, funcţionarul consular poate primi astfel de cereri şi de la alte persoane, dacă legislaţia statului de reşedinţă permite.
Atribuţiile funcţionarului consular în problemele de transport naval, aerian, rutier şi feroviar sînt exercitate în conformitate cu legislaţia Republicii Moldova şi cu tratatele internaţionale la care Republica Moldova este раrtе.
În materie de navigaţie aeriană funcţionarul consular poate obţine, pe cale diplomatică, de la autorităţile statului de reşedinţă autorizaţii prealabile pentru survolarea spaţiului aerian sau pentru a ateriza pe teritoriul acestuia, în cazul aeronavelor moldoveneşti саге execută zboruri ne comerciale sau prezidenţiale, parlamentare, guvernamentale, transporturi de trupe, tehnică militară, armament şi altele asemănătoare. De asemenea, funcţionarul consular acordă asistenţă şi protecţie aeronavelor, echipajului şi pasagerilor ori de câte ori împrejurările о cer.
Funcţionarul consular este obligat să sprijine personalul, pasagerii şi încărcătura în transpor- turile internaţionale feroviare şi rutiere de mărfuri şi de călători. În caz de accidente de circulaţie va interveni la autorităţile statului de reşedinţă pentru а acorda primul ajutor în funcţie de situaţiile în саге se află.
Funcţionarul consular poate elibera, în condiţiile legii, cetăţenilor Republicii Moldova şi apatrizilor domiciliaţi în ţară paşapoarte, vor prelungi valabilitatea acestora, precum şi în ca- zul pierderii, furtului sau deteriorării lor va elibera documente de întoarcere în ţară (titluri de călătorie).
Funcţionarul consular poate elibera vize de intrare-ieşire, în conformitate cu legislaţia în vi- goare, cetăţenilor străini саге se deplasează în teritoriul Republicii Moldova în interes oficial, de afaceri, particular, turistic, la studii sau pentru desfăşurarea de activităţi lucrative.
Funcţionarul consular, cu respectarea normelor stabilite, poate negocia cu autorităţile sta- tului de reşedinţă posibilitatea încheierii tratatelor internaţionale bilaterale privind facilitarea călătoriilor reciproce a cetăţenilor ambelor state şi abolirea regimului de vize.
În scopul unei cunoaşteri mai bune a realităţilor existente, a culturii şi tradiţiilor statului de reşedinţă, stabilirii nemijlocite a contactelor cu cetăţenii Republicii Moldova, precum şi cu persoanele fizice si juridice ale statului de reşedinţă, funcţionarii consulari au dreptul de a între- prinde, cel puţin о dată pe an, tururi ale circumscripţiei consulare.
Funcţionarul consular are dreptul de a îndeplini orice altă funcţie, dată prin lege, dacă nu se contravine reglementărilor statului de reşedinţă sau tratatelor internaţionale la care Republica Moldova este parte.
Pentru efectuarea acţiunilor consulare se percep taxe consulare stabilite prin actele normative ale Republicii Moldova. În cazurile respective se percep şi plăţi pentru restituirea unor cheltuieli aferente exercitării acţiunilor consulare. Modul de determinare, încasare, decontare, evidenţă şi utilizare a acestor sume băneşti se stabileşte în conformitate cu Regulamentul aprobat de Minis- terul Afacerilor Externe, în comun cu Ministerul Finanţelor.
- Funcţionarii consulari onorifici
Conform prevederilor art. 81 al Statutului consular Republica Moldova recunoaşte institutul funcţionarilor consulari onorifici.
Ministerul Afacerilor Externe, cu acordul autorităţilor competente ale Statului de reşedinţă, poate împuternici un funcţionar consular onorific cu exercitarea funcţiilor consulare stipulate în Capitolul III al Statutului consular al Republicii Moldova. În cadrul Oficiului Consular onorific al Republicii Moldova, în cazul în care este recepţionat acordul prealabil al statului de reşedinţă, pentru efectuarea atribuţiilor consulare poate fi delegat un funcţionar consular din cadrul Minis- terului Afacerilor Externe.
Toate rechizitele unui oficiu consular onorific, perfectate de către un funcţionar consular onorific, înainte de а fi utilizate urmează să fie coordonate cu Direcţia Generală Consulară a Ministerului Afacerilor Externe.
Numirea şi activitatea funcţionarilor consulari onorifîci ai Republicii Moldova este reglementată de Regulamentul Ministerului Afacerilor Externe privind Consulul Onorific al Re- publicii Moldova.716