Pin It

Perioada de împuternicire a componenţei Parlamentului este de 4 ani şi se numeşte legislatura Parlamentului. Iar perioada de timp pe parcursul căreia Parlamentul se întruneşte pentru dezbaterea şi soluţionarea problemelor ce ţin de competenţa organului reprezentativ se numeşte sesiune.

Există două tipuri de sesiuni: cele ordinare şi extraordinare.  Parlamentul se întruneşte în două sesiuni ordinare pe an. Sesiunea de primăvară începe în luna februarie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii iulie, iar sesiunea de toamnă începe în luna septembrie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii decembrie. Parlamentul se întruneşte şi în sesiuni extraordinare sau speciale, la cererea Preşedintelui Republicii Moldova, Preşedintelui Parlamentului sau a 1/3 din numănil deputaţilor.

Şedinţele reprezintă intervalul de timp din cadrul sesiunii când parlamentarii se adună efectiv şi nemijlocit. Parlamentul îşi desfăşoară activitatea sub formă de şedinţe în plen şi de şedinţe ale comisiilor permanente. Şedinţele Parlamentului sunt deliberative cu participarea majorităţii deputaţilor aleşi şi se desfăşoară, de regulă, conform ordinii de zi care se întocmeşte de Biroul permanent. Dezbaterile constau în discutarea chestiunilor înscrise pe ordinea de zi care asigură independenţa Parlamentului, ordinea sistematică în expunerea punctelor de vedere, confruntarea opiniilor şi adoptarea deciziilor. Parlamentul îşi desfăşoară activitatea în plen, în comisii şi în fracţiuni.

Votul este mod de adoptare a hotărârilor de către organele de stat colegiale, de organismele de conducere a partidelor şi ale diferitor organizaţii. Votul este direct. Votul este egal, indiferent de apartenenţa Parlamentam lui la un grup majoritar sau minoritar. Votul este universal fiind inerent fiecărui parlamentar. Votul este public, publicitatea derivă din caracterul public al şedinţelor şi e deschis pentru că deputatul se exprimă public.

Legile, hotărârile şi alte acte se adoptă de către Parlament cu votul majorităţii după cum urmează:

legile constituţionale - cu votul a 2/3 din numărul deputaţilor aleşi;

legile organice - cu votul majorităţii deputaţilor aleşi;

legile ordinare, hotărârile şi alte acte - cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi.