Pin It

După adoptarea Constituţiei RM, a fost creată Curtea Constituţională ca unică autoritate publică de jurisdicţie constituţională şi de control al respectării legilor în sistemul constituţional al Republicii Moldova. Jurisdicţia constituţională este exercitată în Republica Moldova în temeiul Constituţiei, Legii cu privire la Curtea Constituţională şi Codul jurisdicţiei constituţionale.

Curtea Constituţională activează în baza principiilor: independenţei de orice autoritate publică, colegialităţii, legalităţii, publicităţii.

Componența numerică a Curții Constituționale: doi judecători sunt numiţi de Parlament, doi de Guvern şi doi de Consiliul Superior al Magistraturii, numiţi pe un mandat de 6 ani, pe durata a două mandate consecutive, dacă la data numirii nu depăşeşte limita de vârstă de 65 de ani.

Preşedintele Curţii Constituţionale este ales prin vot secret, pentru un termen de 3 ani cu majoritatea dc voturi ale judecătorilor Curţii.

Preşedintele şi judecătorii Curţii Constituţionale sunt asistaţi în activitatea lor de 6 judecători-asistenţi.

Asistenţa informaţională, organizatorică, şi șiinţifică şi de altă natură, organizarea audienţei cetăţenilor, examinarea în prealabil a unor sesizări, acordarea ajutorului în pregătirea dosarelor sunt asigurate de Secretariatul Curţii Constituţionale. Pe lângă Curtea Constituţională funcţionează un Consiliu ştiinţific-consultativ.