Prin practica judiciară şi arbitrală înţelegem opinia sau poziţia instanţelor de resort prezentă în hotărârile arbitrale şi judecătoreşti privind problemele juridice, poziţie ce stă la baza soluţionării de către instanţe a problemelor apărute.
Practica judiciară mai este numită şi jurisprudenţă, ce a avut un rol important ca izvor formal al dreptului. Existenţa acestui izvor se constată din antichitate. Ex. Ne seveşte dreptul pretorian care cuprindea norme întroduse de pretori pentru adoptarea, completarea dreptului roman. Pretorii aveau dreptul să stabilească reguli cu caracter obligatoriu, care exprimau interesele guvernatorilor.
În Anglia funcţionează sistemul precedentului judiciar –hotărârile judecătoreşti sau arbitrale emise pentru evidenţierea legislaţiei în vigoare.
Există opini că sistemul de precedent este mai util când apare ca izvor de drept al CI, deoarece este posibil mai uşor de atins scopurile şi anume reglementarea mai operativă a raporturilor de comerţ internaţional. Ele se adaptează mai uşor relaţiilor comerciale internaţionale. Nu subapreciem importanţa practicii judiciare şi arbitrale în reglementarea raporturilor de CI. Ea este un izvor de drept şi ocupă un loc important în sistemul izvoarelor de drept al CI.