Potrivit prevederilor legale[1], regimul de paşapoarte în Republica Moldova prezintă o totalitate de norme juridice care reglementează ordinea eliberării, schimbului şi ridicării actelor de identitate, regulile de evidenţă a populaţiei.
Sistemul naţional de paşapoarte are un rol important în ceea ce priveşte evidenţa populaţiei, realizarea drepturilor şi îndatoririlor cetăţenilor în asigurarea ordinii publice şi securităţii publice. El este necesar şi important în activitatea de combatere a infracţionalităţii şi contravenţionalităţii, la stabilirea persoanelor anunţate în căutare în modul stabilit de lege.
Actele de identitate din sistemul naţional de paşapoarte sînt: toate tipurile de paşapoarte, de buletine de identitate, permisele de şedere, documentele de călătorie ale apatrizilor (Convenţia privind statutul apatrizilor din 28 septembrie 1954), ale refugiaţilor (Convenţia cu privire la statutul refugiaţilor din 28 iulie 1951) şi ale beneficiarilor de protecţie umanitară.
Paşapoartele, buletinele de identitate, permisele de şedere şi documentele de călătorie se consideră proprietate de stat. Paşapoartele, buletinele de identitate, permisele de şedere şi documentele de călătorie se întrebuinţează în calitate de acte de identitate în condiţiile prevăzute de legislaţia naţională.
Paşaportul cetăţeanului Republicii Moldova şi documentul de călătorie pentru apatrizi se eliberează cetăţenilor şi apatrizilor pentru ieşire şi intrare în Republica Moldova. Documentul de călătorie se eliberează persoanelor cărora li s‑a acordat statutul de refugiat sau protecţie umanitară, indiferent de vîrstă, pentru ieşire şi intrare în Republica Moldova. Denumirea documentului de călătorie se indică în limbile moldovenească, franceză şi engleză.
În paşapoartele cetăţenilor Republicii Moldova şi documentele de călătorie, pe lîngă datele personale, se introduc şi datele biometrice (grupa sangvină, amprentele degetale, fotografia digitală).
Buletinul de identitate al cetăţeanului Republicii Moldova se eliberează cetăţenilor de la momentul naşterii pentru întrebuinţare pe teritoriul republicii sau peste hotarele ei, dacă aceasta este prevăzut în acordurile internaţionale la care Republica Moldova este parte.
Buletinul de identitate pentru apatrizi se eliberează apatrizilor cărora li s‑a recunoscut statutul de apatrid, precum şi celor cărora li s‑a acordat dreptul de şedere permanentă în Republica Moldova pentru întrebuinţare pe teritoriul Republicii Moldova.
Biletinul de identitate pentru refugiat se eliberează persoanelor cărora li s‑a acordat statut de refugiat, indiferent de vîrstă, pentru întrebuinţare pe teritoriul Republicii Moldova.
Buletinul de identitate pentru beneficiari de protecţie umanitară se eliberează persoanelor cărora li s‑a acordat protecţie umanitară, indiferent de vîrstă, pentru întrebuinţare pe teritoriul Republicii Moldova.
Permisul de şedere provizorie se eliberează străinului căruia i s‑a acordat sau i s‑a prelungit, după caz, dreptul de şedere provizorie în Republica Moldova.
Permis de şedere permanentă se eliberează străinului, cu excepţia apatrizilor, căruia i s‑a acordat dreptul de şedere permanentă în Republica Moldova[2].
4.2. Modul de eliberare şi de ridicare a actelor de identitate. Modul de perfectare şi eliberare a actelor de identitate se stabileşte de Guvern. Perfectarea şi eliberarea actelor de identitate se asigură de Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, cu excepţia cazurilor prevăzute de legislaţia în vigoare. Actele de identitate se eliberează la cererea solicitantului, depusă personal la organele competente, în modul stabilit.
Legea nr. 273 din 09.11.1994 privind actele de identitate din sistemul naţional de paşapoarte, cu modificările ulterioare, determină faptele care constituie abateri ilicite pentru care, prin lege, poate fi stabilită răspunderea juridică.
[1] Legea privind actele de identitate din sistemul naţional de paşapoarte nr. 273 din 09.11.1994. În: Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 9 din 09.02.1995.
[2] Legea privind actele de identitate din sistemul naţional de paşapoarte, art. 1 alin. (2), (3), (4).