În ceea ce priveşte durata mandatului Guvernului, în mod normal, ea este echivalentă cu cea a mandatului Parlamentului, într‑un regim parlamentar şi cea a mandatului Preşedintelui, într‑un regim prezidenţial. În practică, un Cabinet rezistă atîta timp cît este susţinut de majoritatea parlamentară.
Încetarea mandatului Guvernului este prevăzută în art. 103 din Constituţia Republicii Moldova. Astfel, potrivit art. 103 alin. (1) din Constituţie, Guvernul îşi exercită mandatul pînă la data validării alegerilor pentru un nou Parlament. Această normă constituţională consacră situaţia tipică în care un Cabinet funcţionează pe durata întregului mandat parlamentar. Pînă la această dată, Guvernul se află în plenitudinea prerogativelor sale, cu excepţia rezervelor impuse de „prelungirea mandatului Parlamentului“, iar după această dată şi „pînă la depunerea jurămîntului de către membrii noului Guvern“, el devine Guvern demisionar[1].
Potrivit prevederilor Constituţiei[2], durata mandatului Guvernului poate fi încetată şi înainte de termenul prevăzut în legislaţie în următoarele cazuri:
- a) retragerea de către Parlament a încrederii acordate prin adoptarea unei moţiuni de cenzură[3];
- b) prim‑ministrul se află în una din situaţiile de încetare a funcţiei de membru al Guvernului, cu excepţia revocării care nu poate fi dispusă în cazul prim‑ministrului.
[1] Iorgovan A. Tratat de drept administrativ. Op. cit. (2005), p. 385.
[2] Constituţia Republicii Moldova, art. 103 alin. (2); art. 106; art. 106/1 alin. (2).
[3] De exemplu, Hotărîrea Prlamentului Republicii Moldova din 5 martie 2013 Cu privire la acordarea votului de neîncredere Guvernului Filat II şi susţinerea moţiunii de cenzură depusă de PCRM.