Pin It

Din categoria principiilor interamurale care se află în conţinutul mai multor ramuri de drept printre care şi dreptul muncii. Fac parte următoarele :

  1. Principiul liberăţii muncii;
  2. Principiul libertăţii contractuale ;
  3. Corelaţia principiilor prezumţiei nevinovăţiei cu prezumţia vinovăţiei;
  4. Principiul asigurării dreptului la repararea prejudiciului moral ;
  5. Principiul asigurării dreptului salariaţilor la apărarea onoarei, demnităţii şi reputaţiei profesionale în perioada de muncă.

Atît principiile interamurale cît şi cele ramurale în majoritatea lor sunt incluse în conţinutul art. 5 C.M.

Libertatea muncii în calitate de principii include dreptul la munca liber aleasă sau liber acceptată, precum şi dreptul dispunerii de către persoană de capacitatea sa de muncă inclusiv dreptul alegerii profesiei şi ocupaţiei. Într-o legătură strînsă cu libertatea muncii se află şi interzicerea muncii forţate.

Principiului libertăţii contractuale aste comun mail multor ramuri de drept şi se utilizează pe lîngă dreptul civil, dreptul muncii. Totodată acest principiu nu este absolut, ci este limitat conform cerinţelor art. 11-12 C.M.

Prezumţia nevinovăţiei este un principiu de drept public care presupune că orice persoană se consideră nevinovată cînd este vorba de comiterea unei infracţiuni, pînă cînd nu există actul respectiv emis de instanţa de judecată.

Prezumţia vinovăţiei - persoana se consideră vinovată pînă cînd nu probează contrariul.