Şi sindicatele şi patronatele sunt subiecţii ai dreptului muncii dar spre deosebire de salariaţi şi angajatori se află pe plan secund în cadrul raportului de muncă statutul acestor subiecţi care este reglementat atăt de C.M. cît şi de 2 legi aparte.
- Legea sindicatelor
- Legea patronatelor
Sindicatele în contextul dreptului muncii sunt organizaţii obşteşti din care fac parte pe principii benevole persoane fizice unite după interese comune şi constituie în scopul protecţiei drepturilor şi intereselor colective şi individuale de membrii lor.
Dreptul la asociere sindicală este un drept fundamental care se conţine în Constituţia R.M.
Specificul lor constă în faptul că în primul rînd ele sunt formate din rîndul altor subiecţi ai dreptului muncii adică salariaţi iar în al 2 rînd ele sunt formate numai de persoane fizice. Persoanele juridice nu pot fi membri de sindicate.
În afara salariaţilor au drept să se asocieze în sindicate studenţii, şomerii, pensionarii.
Funcţia principală a sindicatelor ca şi subiecţi ai dreptului muncii constă în protejarea intereselor altor subiecţi. Cea mai optimă metodă de realizare acestei funcţii constă în organizarea parteneriatului social împreună cu sindicatele, patronatele şi Guvernul.
Aceşti subiecţi ai dreptului muncii au un şir de drepturi foarte importante prevăzute în legea respectivă ele pot fi divizate în următoarele grupe:
- Drepturile paritare ale sindicatelor
- Drepturile consultative
- Drepturile autonome (care nu depind de nimeni)
Drepturile paritare includ în sine participarea sindicatelor la soluţionarea unor probleme sociale împreună cu ceilalţi parteneri, Guvernul şi patronatele.
Drepturile consultative includ în sine dreptul de a participa la soluţionarea unor chestiuni beneficiind de un vot consultativ.
Drepturile autonome reprezentă drepturile acestora de a adopta independent hotărîri care sunt obligatorii doar pentru sindicatele din subordine,.
Patronatele în calitate de subiect ai dreptului muncii sunt organizaţii necomerciale neguvernamentale, independente şi apolitice constitutive în urma unei asocieri libere a
angajatorilor din orice domeniu de activitate. Patronatele la fel ca şi sindicatele obţin statut de persoană juridică din momentul înregistrării lor de către Ministerul Justiţiei.
Patronatele pot fi constituite în următoarele forme juridice de organizare:
- Asociaţii patronale, 10 membri
- Federaţii patronale, 20-30 membri
- Confederaţii patronale, 40-50 membri.
Asociaţia patronală reprezintă organizaţia formată din cel puţin 10 patroni. Federaţia patronală este organizatoric formată din 2 şi mai multe asociaţii patronale. Confederaţia patronală este forma juridică de organizare constituită la rîndui din 2 sau mai multe federaţii patronale.
Atît patronatele cît şi sindicatele îşi pot înceta activitatea în urma lichidării sau reorganizării lor.