Pin It

În funcţie de faptul dacă bunul este sau nu producîtor de fructe, bunurile se clasifică în frugifere sau nefrugifere. Sediul materiei îl reprezintă art.. 299 C. civil.

  1. ) Bunuri frigifere sînt acele bunuri care, în mod periodic şi fără consumarea substanţei lor, sînt susceptibile de a produce alte bunuri, denumite

--- Fructele sînt produsele periodice ale unui bun frugifer, fără ai altera sau diminua considerabil substanţa, fie prin singura putere a naturii, fie cu ajutorul activităţii omului.

În literatura de specialitate sînt evidenţiate trei categorii de fructe: naturale, industriale şi civile

--- Fructele naturale sînt fructele care sînt produse fără vre-o intervenţie a omului în virtutea calităţilor naturale ale bunului. De exemplu: fructele de pădure, iarba, sporul animalelor, etc.

— Fructele industriale sînt acelea care se produc ca urmare a activităţii omului. De exemplu; recoltele, diferite plantaţii, în general acele ce se dobîndesc prin cultură.

--- Fructele civile sînt produsele exprimate în bani, rezultate din folosirea unui bun de cître o altă persoană - alin 3. Art., 299 C. civ. De exemplu, chiriile, arenzile, dobînzile, venitul rentelor, dividendele şi part.ea de venitul net distribuit, în condiţiile legii, în urma lichidării unui patrimoniu. Aceste fructe sînt nişte avantaje materiale care se pot obţine de la un bun în mod periodic, în principiu, prin încheierea de acte juridice.

De regulă fructele sînt culese de proprietarul bunului frugifer. Prin excepţi fructele vor putea fi culese de cître o altă persoană, altul de cît proprietarul, dentorul precar, dacă legea ori contractul nu prevede altfel - art.. 299. aln. 4 combinat cu art.. 304 alin. 1 C. civil.

Dacă deţinătorul actual al bunului în baza unui just titlu este obligat să restituie fructele, el are dreptul să pretindă compensarea cheltuielilor suportate prin actele de administrare sau conservare a bunului. Limita legală a acestor compensaţii este cea a valorii fructelor supuse restituirii - art.. 299 alin. 5, C. civ

Fructele se deosebesc de producte, care sînt produse sau foloasele rezultate dintr-un bun, a cărui substanţă se consumă. De exemplu, marmora, piatra exstrasă dintr-o carieră.

  1. ) Bunuri nefrugufere sînt acele bunuri care nu au însuşirea de a produce produse în mod periodic şi fără consumarea substanţei. De exemplu, bijuteriile, lingourile de aur, etc.

Importanţa juridică rezidă în următoarele:

  • Modul de dobîndire a lor este diferit. Fructele naturale şi civile se dobîndesc prin culegere, fructele civile se dobîndesc zi de zi, (art.. 401 alin. 2 C. civ.) iar productele se dobîndesc prin separarea lor.
  • În materie de uzufruct, de regulă fructele se culeg sau percep de uzufructuar, iar productele de cître nudul proprietar - art.. 401 C. civil.
  • In materia efectelor posesiunii posesorul de bună credinţă dobîndeşte fructele, art.. 310 alin. 1, iar productele aparţin nudului proprietar.