Pin It

Contractul de locaţiune este acela în cadrul căruia o parte numită locator se obligă să transmită un bun nefungibil care are particularităţi individuale mobil sau imobil în folosinţă temporară sau în folosinţă şi posesiune temporară, iar locatarul la rîndul său care este cealaltă parte contractantă se obligă să folosească bunul conform destinaţiei lui şi să achite chiria conform uzanţelor contractului conform condiţiilor contractuale.

Acest contract este aplicabil în ţara noastră conform noului cod civil din 6 iunie 2002 intrat în vigoare în 12 iunie 2003. Pînă atunci în codul civil din 1964 al RSSM era folosită doar noţiunea de arendă.

Drepturile şi Obligaţiile părţilor Drepturile şi obligaţiile locatorului:

Locatorul este obligat să transmită bunul fără vicii de ordin material sau juridic (de drept), transmiterea să fie reală cu îndeplinirea tuturor formalităţilor în dependenţă de bunul care formează obiectul contractului.

Locatorul trebuie să înştiinţeze locatarul referitor la viciile pe care le cunoaşte sau ar trebui să le cunoască în ce priveşte caracteristicile bunului şi în acest fel asigurinduse soluţionarea conflictelor sau litigiilor ce pot apărea pe parcursul termenului de contract.Locatorul trebuie să facă un control sau o verificare în ce priveşte folosirea bunului de către locatar.Trebuie să achite reparaţiile capitale dacă contractul nu prevede altceva, deoarece dacă locatarul efectuieaza reparaţiile capitale, atunci locatorul este obligat să le finanseze.Locatorul trebuie să transmită bunul împreună cu toate documentele care îi permit locatarului să folosească bunul în modul prevăzut în contract.Locatorul are dreptul să verifice bunul în orice moment cu înştiinţarea prealabilă a locatarului, şi în dependenţă de bunul ce formează obiectul contractului şi condiţiile de folosire al lui, să nu împiedice folosirea lui de către locatar.

Locatorul are dreptul să ceară de la locatar înfăptuirea în timpul cuvenit a reparaţiilor curente fapt care nu permite uzura excesivă sau înainte de termen a bunului închiriat.Locatorul are dreptul să ceară achitarea în mărimea şi termenii stipulaţi în contract a chiriei.

La termenul finalizării contractului, locatorul este obligatsa recepţioneze bunul şi să-l verifice în dependenţa de caracteristicile bunului, şi alte drepturi şi obligaţii conform contractului şi legii în vigoare. Drepturile şi obligaţiile Locatarului:

Locatarul este obligat să folosească bunul conform înţelegerii şi destinaţiei, să preia bunul în termenii şi modul stabilit în contractLocatarul trebuie să folosească bunul strict în conformitate cu caracteristicile lui şi să nu-l transmită fără acordul locatorului altor persoane în folosinţă.Locatarul trebuie să întreţină bunul şi să infraptuiasca reparaţiile curente, iar dacă este înţelegere între părţi şi reparaţiile capitale cu achitarea loc de către locator, sau cu micşorarea în continuare a plăţilor pentru chirie.

Locatarul este obligat să transmită bunul la încetarea relaţiilor contractuale împreună cu toate îmbunătăţirile aduse bunului dacă ele nu pot fi separate de bun fără al prejudicia şi invers. Îmbunătăţirile inseparabile vor fi achitate de locator dacă părţile prealabil au avut o asemenea înţelegere.Locatarul are dreptul să ceară o reducere a chiriei sau chiar rezelierea contractului (art.890 CC) dacă folosinţa de către el a bunului închiriat este deranjată de către un alt locatar în diferite ipostaze. şi alte drepturi şi obligaţii ce recurg din sinalagmaticitatea contractului de locaţiune.

Încetarea contractului

Contractul încetează la expirarea termenului, sau poate fi reziliat în cadrul apariţiei situaţiilor de motiv indicate în contract sau în legislaţia în vigoare, conform CC, art.art.902, 903, 905, 906, 907, 908.

Sublocatiunea

Sublocaţiunea este acelaşi contract de locaţiune, însă conform art.894 CC, bunul închiriat de către locatar poate fi transmis în folosinţă, sau folosinţă şi posesie către o altă persoană, sublocatar, dacă acest fapt îi convine locatarului, nu-I îngrădeşte dreptul în cadrul contractului de locaţiune, iar locatorul îşi da acordul. În cadrul sublocaţiunei, răspunderea locatarului faţă de locator se menţine, iar sublocatarul poartă răspundere faţă de locatar.

Conform art. 894 alin.7 cesiunea locaţiunii îl poate eliberă pe locatarul anterior de obligaţii, dacă acest fapt este stabilit în contract cu indicarea responsabilităţii părţilor contractante.

Nu se admite o sublocaţiune în continuare, sau succesoare.

Raportul de proprietate în cadrul contractului de locaţiune Conform art. 875, de la bun început este menţionat că locatorul transmite un bun mobil sau imobil determinat individual în folosinţă temporară, sau folosinţă şi posesiune temporară, însă nu transmite şi dreptul de proprietate asupra bunului. Din aceste considerente, locatorul suportă riscurile pieirii fortuite sau deteriorării bunului, iar în cazul schimbării proprietarului bunului închiriat (art.900 CC), bunul înstrăinat rămîne să fie folosit de locatar pe perioada indicată în contract. Desigur părţile pot schimba condiţiile contractului în ce priveşte termenul, sau preţul în conformitate cu legislaţia în vigoare.

În cadrul exproprierii bunului închiriat, conform art.901, contractul de locaţiune încetează din data cînd expropriatorul are dreptul să ia bunul în posesie. Dacă exproprierea este parţială, locatarul are dreptul la reducerea chiriei

Soarta îmbunătatirilor aduse bunului închiriat

Locatorul este obligat în plan general să efectuieze reparaţiile capitale, iar locatarul să efectuieze reparaţiile curente care au menirea să întreţină bunul în lucru şi să nu permită uzarea lui înainte de termen, sau excesivă. Din aceste considerente toate îmbunătăţirile înfăptuite de locatar, dar care nu sunt obligatorii conform uzanţelor contractuale, trebuiesc efectuate cu acordul locatorului că pe parcurs să fie compensate de către el (achitarea lor, sau micşorarea chiriei), în caz contrar plăţile, sau cheltuielile în ce priveşte îmbunătăţirea făcută va rămîne pe seama locatarului dacă aceste îmbunatăţiri nu pot fi separate de bunul închiriat fără a-l prejudicia (art.909 CC).