Natura juridică şi conţinutul actelor administrative adoptate (emise) de către organele executive şi autorităţile publice locale este în raport direct cu structura logico–normativă a actului administrativ, în mod special a celui cu caracter normativ.
Procedura de elaborare şi adoptare a actului administrativ concret trebuie să fie precedată de determinarea şi conştientizarea structurii lui. Această cerinţă este condiţionată de principiul legalităţii actului administrativ.
Conform art. 49 alin. (2) din Legea nr. 317‑XV din 18.07.2003 privind actele normative ale Guvernului şi alte autorităţiale administraţiei publice centrale şi locale, actul normativ are următoarea structură logico–normativă: titlul; preambulul, după caz; clauza de emitere; partea dispozitivă; anexele, după caz; formula de atestare a autenticităţii actului.
Titlul actului administrativ include denumirea generală a actului în funcţie de caracterul său juridic, de organul emitent şi de obiectul reglementat, exprimat în linii generale. Nu se permite coinciderea denumirii actului care se elaborează cu denumirea unui act normativ deja existent. Titlul actului conţine în mod obligatoriu numărul de ordine şi anul în care a fost emis.
Preambulul este prezentat, de regulă, în actele normative mai importante, pentru a explica scopul şi motivul elaborării actului. Preambulul nu conţine indicaţii sau reguli de interpretare, nu are forţă juridică şi nu este parte a conţinutului normativ al actului.
Clauza de emitere stabileşte temeiul legal de elaborare a actului normativ şi constă dintr‑o frază. Aceasta cuprinde denumirea autorităţii emitente şi exprimă hotărîrea de elaborare a actului normativ respectiv. În actele Guvernului se face trimitere, după caz, la temeiul din legea respectivă. Clauza de emitere este obligatorie pentru toate actele normative.
Partea dispozitivă reprezintă conţinutul propriu‑zis al reglementării, alcătuit din totalitatea normelor juridice instituite pentru sfera raporturilor sociale care fac obiectul reglementat de acestea.
Anexele. În structura actului normativ pot fi introduse componente ale acestuia, numite anexe, care conţin exprimări cifrice, desene, tabele, planuri sau altele asemenea. Pot constitui anexe la un act normativ reglementările care trebuie aprobate de autoritatea publică competentă, cum ar fi: statute, regulamente, instrucţiuni, reguli, metodologii sau norme cu caracter predominant etnic. Anexa este parte integrantă a actului, are natura şi forţa sa juridică. Dacă un act normativ are cîteva anexe, acestea se numerotează cu cifre arabe în ordinea în care au fost enunţate în textul actului.
Formula de atestare a autenticităţii actului se constituie din semnătura reprezentantului legal al emitentului, data şi numărul actului şi indicaţia locului de emitere. Hotărîrile de Guvern sînt semnate de prim‑ministru. În conformitate cu Constituţia Republicii Moldova şi Legea nr. 64 din 31.05.1990 cu privire la Guvern, unele hotărîri sînt contrasemnate de miniştrii care au obligaţia de a le aplica.