Legea cu privire la antreprenoriat şi întreprinderi prevede că antreprenorul are dreptul de a practica anumite genuri de activităţi antreprenoriale după ce a primit licenţa de stat respectivă. Licenţa este un document oficial eliberat de organul de stat împuternicit prin care se atestă capacitatea şi dreptul deţinătorului acesteia de a desfăşura un anumit gen de activitate în condiţii ce vor asigura beneficiarilor un înalt nivel de calitate şi siguranţă în mărfurile procurate şi serviciile prestate.
Astfel, statul îşi asumă în faţa consumatorilor obligaţia ca agenţii economici să producă mărfuri, să execute lucrări sau să presteze servicii şi să facă aceasta la nivelul cuvenit.
Dreptul de a cere licenţa îl au doar agenţii economici înregistraţi la Camera de Stat pe lângă Ministerul Justiţiei.
Pentru obţinerea licenţei solicitantul prezintă organului abilitat următoarele
acte:
- cererea de solicitare a licenţei;
- certificatul de înregistrare a întreprinderii;
- actele ce confirmă pregătirea profesională a persoanelor şi capacitatea acestora de a practica activităţi pentru care se solicită licenţa;
- actele ce confirmă existenţa condiţiilor corespunzătoare necesare pentru efectuarea lucrărilor, fabricarea producţiei ori prestarea serviciilor pentru care se solicită licenţa;
- bonul de achitare a taxei pentru examinarea cererii.
Aceste acte se depun în original sau copia lor autentificată notarial. Examinarea actelor nu trebuie să depăşească termenul de 15 zile, însă poate fi prelungit până la 30 de zile de către conducătorul organului autorizat cu licenţierea, însă numai în cazul în care termenul de 15 zile nu este suficient pentru verificarea actelor.
Decizia prin care se refuză primirea cererii este eliberată şi semnată de conducătorul organului autorizat cu licenţierea şi expediată solicitantului în termen de 3 zile. Temei pentru refuzul de a elibera licenţa pot servi:
- prezentarea datelor eronate cu privire la solicitant;
- imposibilitatea autorizării activităţii solicitate dat fiind faptul că participarea acesteia este un drept exclusiv al întreprinderilor de stat;
- rezultatele expertizei prin care s-a constatat lipsa condiţiilor corespunzătoare pentru practicarea de către agentul respectiv a activităţii solicitate.
Licenţa se eliberează pe un termen de cel puţin un an şi nu poate fi transmisă altor agenţi economici decât în cazul succesiunii în drepturi.
Dacă în termenul de valabilitate a licenţei agentul economic încalcă condiţiile legale, licenţa poate fi suspendată, retrasă sau anulată.