Pin It

Întreprinderea individuală este un agent economic independent constituit de persoana fizică care intenţionează să practice activităţi antreprenoriale în nume propriu şi din cont propriu, care administrează personal afacerile, adoptă independent decizii, asigură întreprinderea cu cele necesare şi poartă răspunderea pentru rezultatele ei.

Patrimoniul întreprinderii individuale este inseparabil de bunurile personale ale antreprenorului şi cu toate acestea pesoana fizică care practică antreprenoriatul este obligată să ţină evidenţa contabilă a veniturilor obţinute din această activitate şi a cheltuielilor suportate.

Evidenţa, desigur va fi ţinută numai pentru mărfurile şi producţia destinată activităţii economice, dar nu şi pentru cele destinate uzului personal.

Constituirea Î.Î. Pentru constituirea întreprinderii individuale persoana fizică care dispune de capacitate de exerciţiu deplină va întocmi o decizie de fondare pe care o va supune autentificării notariale. Decizia de fondator trebuie să includă următoarele prevederi:

  1. datele de identificare ale fondatorului (nume, prenume, cetăţenie);
  2. denumirea de firmă.

Firma Î.I. trebuie să conţină forma juridică de organizare deplină sau prescurtată „Întreprinderea Individuală Movileanu" - Î.I.M.

Sediul întreprinderii va coincide cu domiciliul fondatorului dar nu este exclusă posibilitatea ca întreprinderea să aibă sediul într-o încăpere arendată sau cumpărată.

Data fondării întreprinderii. Cunoaştem două date care ar putea fi considerate ca data fondării. Fondatorul îşi manifestă voinţa la ziua sau în ziua autentificării notariale a deciziei, însă întreprinderea va fi considerată subiect de drept la data înregistrării ei de stat, când fondatorului i se va elibera certificat de înregistrare.

Considerăm ca dată a fondării ziua eliberării certificatului de înregistrare, deoarece ziua autentificării poate rămâne o intenţie nerealizată şi de aceea data fondării nu poate fi indicată în decizie din simplul motiv că ea nu este cunoscută. După înregistrarea de stat întreprinderea în timp de 15 zile se va înregistra la organul fiscal teritorial unde îi va fi atribuit un cod special. Dacă pentru proiectarea genurilor 22 de activitate este necesară licenţa, întreprinderea îşi începe activitatea după obţinerea ei.

Scopurile întreprinderii individuale. La constituire întreprinderea urmăreşte următoarele scopuri:

  1. Obţinerea de beneficii - avându-se în vedere că agentul economic constituind o întreprindere urmăreşte scopul de a-şi asigura o sursă permanentă de venituri.
  2. Satisfacţie personală - fondatorul este satisfăcut atunci când îşi îmbunătăţeşte situaţia materială şi îşi asigură o existenţă demnă, inclusiv şi familiei sale.
  3. Starea socială - persoana care practică antreprenoriatul şi obţine succese îşi soluţionează problemele de sinestătător şi ajută şi altora, inclusiv statului, trezind în acest mod sentimente de stimă altor membri ai societăţii.
  4. Existenţa întreprinderii - se are în vedere că fondatorul întreprinderii doreşte ca întreprinderea sa să existe un timp cât mai îndelungat şi să treacă la moştenitori.

Reorganizarea şi lichidarea întreprinderii. Dacă pe parcursul activităţii fondatorul întreprinderii va dori să se unească cu alte persoane fizice sau juridice, întreprinderea se va reorganiza în societate în nume colectiv, societate în comandită, S.R.L. sau S.A.

Decizia de lichidare a întreprinderii va fi anunţată public, respectându-se un termen de înaintare a pretenţiilor şi considerându-se lichidată de la data radierii acesteia din Registrul de stat al Comerţului.