Pin It

Legislatorul defineşte SNC ca o întreprindere fondată de 2 sau mai multe persoane fizice sau juridice, care şi-au asociat bunurile în scopul desfăşurării în comun a activităţii de antreprenoriat sub aceeaşi firmă şi în baza contractului de constituire încheiat între aceştia.

Constituirea SNC. Se constituie prin contractul de societate semnat de asociaţi şi autentificat notarial. Contractul constituit trebuie să cuprindă:

  • denumirea de firmă;
  • sediul societăţii;
  • numele asociaţilor;
  • genul de activitate;
  • termenul pentru care este constituită întreprinderea;
  • forma cotelor de participare şi valoarea bănească a lor;
  • termenul de transmitere a cotelor părţi, drepturile şi obligaţiile;
  • responsabilitatea asociaţilor.

În calitate de asociaţi ai SNC pot fi atât persoane fizice cât şi juridice şi societatea poate avea în cadrul ei nu mai mult de 20 asociaţi.

Denumirea de firmă. Firma SNC trebuie să conţină forma juridică de organizare a întreprinderii şi numele sau prenumele unuia sau câtorva asociaţi.

Capitalul social. Legislaţia nu stabileşte o limită minimă de capital social pentru SNC. Asociaţii vor determina singuri mărimea capitalului social, cota de participare a fiecărui asociat.

Înregistrarea SNC are loc prin prezentarea tuturor documentelor necesare la organul împuternicit şi dreptul de a participa la activitatea economică, societatea îl obţine după eliberarea certificatului de înregistrare şi a licenţelor de stat.

Funcţionarea SNC. Prin funcţionare se înţelege activitatea internă a întreprinderii, adică modalităţile de administrare şi control ale activităţii de antreprenoriat, de adoptare a hotărârilor. SNC nu are un comitet de conducere, însă cu administrarea ei va fi împuternicită una sau câteva persoane, care va fi considerată director al întreprinderii. El va emite ordine, va elabora regulamente interne, va primi şi elibera salariaţii din funcţie, va organiza contabilitatea, va încheia diferite acte juridice pentru atingerea scopului propus.

Regulamentul societăţilor economice prevede că asociaţii pot alege ori numi un revizor (sau comisie de cenzori) care va executa un control calificat asupra activităţii economice a societăţii. El poate fi numit pe un termen de cel mult 5 ani.

În această funcţie nu poate fi numit directorul, administratorul, contabilul, precum şi rudele de gradul 1 ale acestora.

Drepturile asociaţilor:

  1. Dreptul de a participa la adoptarea hotărârilor;
  2. De a controla activitatea societăţii;
  3. De a obţine beneficii şi de a se retrage din societate.

Obligaţiile asociaţilor:

  1. Obligaţia de a transmite aportul material;
  2. De a participa personal la activitatea societăţii;
  3. De a informa pe alţi asociaţi despre operaţiunile săvârşite privitor la activitatea sa.

SNC îşi va înceta activitatea dacă numărul asociaţilor se reduce până la 1 şi în timp de 6 luni nu se va completa cu alţi asociaţi.