Legea cu privire la antreprenoriat şi întreprinderi prevede 5 modalităţi de reorganizare: fuziune, asociere, divizare, separare şi transformare.
Reorganizarea - este o operaţiune juridică şi are însemnătate pentru transmiterea drepturilor şi obligaţiilor de la o întreprindere la alta. Reorganizarea întreprinderii poate fi efectuată fie binevol, fie forţat. O formă de reorganizare forţată este stipulată în legea cu privire la faliment, care prevede o procedură de reorganizare pentru întreprinderile insolvabile. La aceste întreprinderi hotărîrea de reorganizare se adoptă de către instanţa de judecată, la cererea debitorului sau a creditorului.
O altă formă de reorganizare este reglementată de legea privatizării, conform căreea întreprinderea de stat se poate transforma într-o SA, însă acţiunile sînt expuse vînzării fie contra bani, fie contra bunuri patrimoniale.
Reorganizarea voluntară se efectuează conform legislaţiei actelor de constituire, hotărîrii organului suprem de decizie sau a adunării generale a acţionarilor.
Întreprinderile pot fi reorganizate prin unificare, fiind o operaţiune juridică prin care două sau mai multe întreprinderi existente incluse în registrul de stat ale comerţului, îşi unesc patrimoniul în scopul continuării activităţii de antreprenoriat.
- Unificarea se face prin două procedee:
- Fuzionare (contopire) - la contopirea a 2 sau mai multe întreprinderi toate drepturile şi obligaţiile patrimoniale trec la noua întreprindere rezultată prin contopire. Ca rezultat al reorganizării întreprinderile care se contopesc se radiază din registrul de stat al comerţului şi se înregistrează întreprindea nouă. În acest caz organele executive ale întreprinderilor care se contopesc trebuie să încheie un contract cu privire la contopire.
- Asociere sau absorbţie - este operaţiunea prin care o întreprindere înglobează 2 sau mai multe întreprinderi, avînd ca efect încetarea activităţii intreprinderii înglobate. La asociere drepturile şi obligaţiile întreprinderii asociate trec la întreprinderea nou formată. Ca rezultat al reorganizării prin absorbţie întreprinderile înglobate sînt radiate din registrul de stat al comerţului, iar actele de constituire vor fi modificate.
- Dezmembrarea se realizează prin două procedee:
- Separarea întreprinderilor. Reorganizarea pe calea separării este operaţiunea când din componenţa unei întreprinderi care continuă să-şi păstreze propria identitate, după reorganizare din cadrul ei se desprind una sau mai multe întreprinderi. Reorganizarea prin separare presupune mai întâi o împărţire a patrimoniului întreprinderii şi noua întreprindere dobândeşte drepturile şi obligaţiile întreprinderii separate după separare.
- Divizarea întreprinderilor. Prin reorganizare pe calea divizării se înţelege operaţiunea când o întreprindere îşi pierde propria identitate divizându-se în două sau mai multe întreprinderi. În acest caz, în urma divizării, drepturile şi obligaţiile întreprinderii care dispare trec în părţi corespunzătoare la cele care se nasc. Întreprinderea se radiază din Registrul de Stat şi sânt înregistrate întreprinderile noi constituite.
- Transformarea întreprinderii, fiind operaţiunea de schimbare a formei juridice de organizare a întreprinderii. În acest caz întreprinderea existentă îşi continuă activitatea, dar sub o altă formă şi aici nu poate fi vorba despre o transformare a drepturilor şi obligaţiilor. Ex.: o S.R.L. se poate transforma în S.A. prin divizarea capitalului social în fracţiuni egale numite acţiuni. Reorganizarea este o operaţiune care aduce modificări patrimoniului întreprinderii, însă prin aceasta poate leza drepturile creditorilor ei. Hotărârea de reorganizare adoptată de organul suprem trebuie să fie adusă la cunoştinţa creditorilor prin publicarea ei în monitorul oficial al RM.