Pin It

Din punctul de vedere al conţinutului, bugetul public poate fi analizat ca: document, act juridic, sistem de fluxuri financiare şi instrument de politică economică.

Bugetul de stat este un documnt în care sunt prevăzute si aprobate, în fiecare an, veniturile si cheltuielile publice ale statului.

Sub aspect juridic, bugetul de stat este un act juridic în care se prevăd si se aprobă, prin lege, veniturile si cheltuielile anuale ale statului.Astfel, ca lege, bugetul public este:

- act de previziuni, indicând resursele bănesti ale statului si destinatiile acestora sub forma cheltuielilor;

- act de autorizare, prin care puterea executivă este împuternicită de puterea legislativă să perceapă si să cheltuiască venituri, potrivit prevederilor legale;

- act anual, respectiv al anului bugetar pentru care sunt aprobate veniturile si cheltuielile bugetare, precum si al perioadei în care se realizează executia indicatorilor bugetari.

Bugetul de stat poate fi privit sub forma unui sistem de fluxuri financiare legate de formarea fondurilor de resurse financiare publice (impozite, taxe, contributii si alte venituri publice), pe de-o parte, si de repartizarea acestora, sub forma creditelor bugetare, pe de altă parte.

De asemenea, bugetul public poate fi privit ca un instrument de politică financiară a statului în domeniul veniturilor si cheltuielilor publice, întrucât prin acest document sunt previzionate veniturile bugetare anuale, pe de o parte, si cheltuielile bugetare , pe de altă parte.

            În economiile moderne bugetul nu mai reprezintă doar un simplu document în care se înscriu veniturile şi cheltuielile aprobate ale statului pentru o perioadă de 12 luni, ci este un adevărat plan financiar la nivel macroeconomic. Bugetul public constituie un instrument de previziune atât pe termen scurt, ca urmare a dimensionării veniturilor şi cheltuielilor pe o perioadă de un an, cât şi pe termen mediu, prin elaborarea bugetelor program, în special pentru cheltuielile de investiţii.

În practica ţărilor cu economie de piaţă, în afara bugetului de stat în forma sa clasică, se întocmeşte şi un buget al economiei naţionale sau buget economic. În legătură cu conţinutul şi utilitatea acestuia pot fi remarcate câteva caracteristici care îl diferenţiază de bugetul de stat:

            - bugetul economic este un inventar al tuturor resurselor societăţii (atât publice cât şi private) şi al destinaţiei acestora pentru anul expirat, urmat de previziuni pentru anul următor;

            - bugetul economic este conceput ca un ansamblu de conturi naţionale care descriu pentru anul în curs şi pentru anul următor previziunile cu privire la producţia, repartiţia şi consumul produsului intern brut şi, implicit, cu privire la formarea şi utilizarea resurselor bugetului de stat.

- bugetul economic nu are puterea de lege, prevederile sale nu devin imperative, ci serveşte numai ca fundament al măsurilor de intervenţie a statului în economie. De aceea el nu poate substitui bugetul de stat, ci oferă numai informaţii care pot fi utilizate de guvern în stabilirea coordonatelor politicii sale. Cu ajutorul acestui instrument guvernul îşi poate forma o imagine asupra efectelor directe şi indirecte produse în economie prin aplicarea unor măsuri care vizează creşterea economică;