Pin It

Se formeazs la gura orificiului de intrare ori de-a lungul canalului de perforare [ ]. Aceasts urms secundars se formeazs prin depunerea de substante aderente la suprafata proiectilului, fie din canalul tevii, fie pe traiectul exterior (ricoseu), pe marginile orificiului de intrare.

            Urma de frecare este formats din resturi de uleiuri minerale, parafins, funingine, reziduuri de pulbere arsa, reziduuri metalice si substante aderente la glonte.

            Inelul de frecare este de culoare cenusie si se observs usor pe obiectele de culoare deschiss. Când inelul de frecare s-a format pe obiect de culoare inchiss, se poate scoate in evidents prin relevarea funinginei cu hârtie fotografics sau prin relevarea stratului de grssime cu ajutorul radiatiilor ultraviolete.

            Examinarea substantelor care formeazsinelul de frecare ajuts la stabilirea, in parte, a ordinii tragerilor, si anume la diferentierea primului foc de cel de-al doilea foc trase cu aceeasi arms.

            Inelul de frecare al primului proiectil tras prezints resturi de ulei si mai putins funingine pe când al doilea proiectil, va msrii cantitatea de funingine din inelul de frecare, depunând mai putine substante uleioase [].

                        Operatiile de colectare a reziduurilor sunt deosebit de migsloase si cu rezultate neconvingstoare in 90% din cazuri ceea ce determins o evaluare sub “beneficiu de inventar” a acestor urme.