Pin It
  1. Copierea‑poate fi directa, prin executare pe actul în litigiu a semnaturii model prin transparenta sau utilizand metoda proiectiei.

     Copierea indirecta‑prin folosirea hartiei copiative(indigo sau plombagina)prin care se transmit traseele originale , apoi se repaseaza. 

      Uneori, transpunerea se face prin presiune.  Astfel, actul pe care se va realiza semnatura este asezat pe un suport  mai moale(carton, mai multe coli de hartie, lemn de brad)iar semnatura ce se copiaza(modelul) se urmareste cu un pix sau un creion tare.  Traseele de presiune vor fi apoi acoperite cu creion, pix, stilou.  Urmele de presiune raman însă vizibile, pe verso, traseele cu instrumentul de scris sunt ezitante.  Copierea unei semnaturi are ca rezultat perfecta corespondenta dimensionala intre semnatura copiata şi  cea rezultat.  La examinarea microscopica se pot observa traseele initiale realizate cu creionul şi  apoi repasate. 

In practica uneori, falsificatorul depune ca material de comparaţie   tocmai actul de pe care a fost copiata semnatura în litigiu, pentru a convinge de"autenticitate". Aceasta perfecta corespondenta dimensionala este dovada indubitabila a falsului, de oarece nici o persoana nu poate semna absolut identic dimensional. 

  1. Imitatia servila

     Este o modalitate prin care falsificatorul incearca  sa redea,  după  un model pe care il observa, o semnatura autentica. Rezultatul va fi în general lipsit de spontaneitate, cu trasee lente, cu reluari, opriri şi  chiar corecturi. Sunt foarte rare cazurile  când  autorul unei semnaturi realizate prin imitatie servila poate fi depistat.  Aceasta de oarece, in acest caz scrisul falsificatorului se depersonalizeaza,  urmarindu‑se reproducerea scrislui imitat.  Numai uneori, spe final, pierzandu‑si rabdarea, falsificatorul scapa unele elemente personale în semntura imitata(de exemplu‑un final eterat urmat de un punct ca şi  în semnatura proprie).  

  c)Imitatia liberase realizeaza prin "invatarea "semnaturii ce trebuie imitata.  Prin exercitii prealabile se elimina lipsa dinamismuluii şi a coordonarii. Are loc însă o reproducere cu mai putina acuratete a detaliilor, şi  pot aparea unele deosebiri. identificarea ramane însă dificila , chiar dacă exista sanse mai mari decat la imitatia servila, aparand unele elemente personale(ex.  ‑inclinatie, linia de bza, atacul unor litere). 

d)Semnaturile executate din fantezie

     în acest caz nu se urmeaza un model autentic ci"se inventeaza" o semntura.  Pentru aceste cazuri grafismul folosit va fi apropiat de cel al executantului, regasindu‑se caracteristici suficiente penru identificare.