Examinarea actelor suspecte(a caror autenticitate este contestata)va avea în primul rând în vedere aspectul lor general.
Se vor examina caracteristicile exterioare, dar şi cele intrinseci:
a)greutatea specifica‑pentru identificarea sorturilor diferite de hartie sau alte materiale.
b)grosimea hartiei ‑element deosebit de important, deoarece calitatea(finetea)difeitelor prelucrari prin care rezulta o anumita hartie permite distingerea de alte categorii, tipuri sau surse de fabricatie. Ea este important a fi stabilita în special în cazul actelor realizate prin compunerea mai multor parti care
provin din acte autentice, pentru a a realiza un act cu aparenta de autenticitate. De exemplu, un act al carui text provine de la o sursa, iar semnatura şi sigilii le de autentificare de la un act autentic care a avut un cu totul alt continut).
în cazul bancnotelor false, grosimea şi greutatea specificaa hartiei vor fi examinate în mod absolut necesar prin comparaţie cu bancnotele autentice,
c)Culoareaimprimarilor, a scrisului, tusului de stampila, şi hartiei. Invechirea naturala, datorata trecerii timpului va produce în general urme specifice care difera de cele create în mod artificial prin doiferite mijloace cum ar fi plasarea actului fals intre doua straturi textile peste care se aplica un fier de calcat fierbinte, sau tinerea actului pe o plita incinsa un anumit timp.
d)Compozitia chimica a materialului de baza se va examina, ea fiind deosebit de relevnta, de oarece prezenta diferitelor substante de inalbire optica sau lipsa lor permite aprecierea falsului. De exemplu, noul model de marca germana este imprimat pe bumbac tratat special.
Chiar pentru cea mai buna hartie, producatorii folosesc retete diferite de producere. In SUA, in cadrul serviciilor de investigatii exista o" biblioteca de retete"cuprinzand mostre şi retete ale diferitelor cerneluri, vopsele, sarturi de hartie, cu indicarea anului şi firmei de fabricatie, data comercializarii în diferite tari, s. a.
e)Filigranarea şi alte mijloace de protectie
în procesul de fabricatie, colile de hartie cu destinatii mai deosebite(documente de importanta, acte de identitate, etc. )vor fi supuse unui proces de filigranare. Acesta consta în trecerea pastei nefinisate printre cilindri filigranori, care ii confera o textura speciala(filigran multitonal, mat, sau umbrit ca mijloc de protectie speciala impotriva falsificarii.
Tehnicile moderne de protectie impotriva falsificarii constaudin introducerea în textura materialelor pe care se vor imprima documente importante (cecuri, acte de identitate, bancnote)a unor fibre textile de 1‑2mm care reactioneaza la razele ultravioletecu o luminescenta specifica, sau crearea unor retele speciale(caroiaje, şi nuozitati)a caror alterare prin radiere, razuire, , tacare chimica, duc la extinderea pe suprafata actului în zona afectata a unor pete de culoare(de exemplu cecuri FujiBank).
Firele de şi guranta‑sunt inglobate în materialul bancnotelor moderne(marca germana 1990, lei 1990, dolari 1990 )cuprinzand uneori inscriptii transparente, sau marcaje magnetice, imposibil de imitat fara o tehnologie extrem de costîşi toare.
Examinarea criminalistica se extinde şi asupra calitatii substantelor utilizate la scriere, marcare, cum sunt:grafit, caolin, vopsea.
Pentru investigarea cernelurilor, a pastei de scris, a vopselurilor tipografice se vor utiliza analize chimice complexe cromatografice, spectografice, radiatii Uv şi IR, examinare neutronica şi laser.