Pin It

Identificarea tipului masinii de scris

     Asupra acestui subiect se impun cateva precizari legate de diferentele de tehnica de dactilografiee.  In functie de specificul fiecarei situatii vor exista elmente ce pot serviatat la identificarea masinii folosite la dactilografierea unui act cvat şi  a persoanei care a dactilografiat textul. 

     Diferitelor marci de masini de scris le corespund anumite caractere de scris(bold, script, elite, italic, sanserif, etc.  )De asemena, pentru marci diferite, masinile vor avea un pas diferit al mecanismului principal.  Pasul masinii de scris este spastiul dintre doua elemente grafice succesive, sau distanta cu care se deplaseaza carul masinii la o apasare pe taste.   Masurarea pasului masinii de scris se face cu ajutorul unei grile speciale Schneeberger. 

     în identificarea masinilor de scris se pot folosi:distanta randurilor,  pozitia caracterelor pe claviatura,  tipul carcterelor ( talpa,  conturul,  marimea,  inclinarea).   Identificarea  după  aceste elmente generale poate fi completata cu elemente care permit identificarea individuala. 

       Identificarea individuala a masinii de scris se va face tinand cont de elemente ce apar în procesul utilizarii masinii:

     ‑aplatizarea şi  uzura unor caractere

     ‑dereglarea barelor sau a carului;

     ‑uzuri sau ruperi , uscari ale panglicii, ceea ce va genera imprimari partiale sau lipsa imprimarii unor litere. 

     Defectele şi  uzurile masinii de scris se vor manifesta în textul scris prin dezalinierea literelor pe verticala,câtşi  pe orizontala, sau deformarea unor litere.  Sunt afectate de deformari în special vocalele care sunt mai des folosite(a, e, i, o, u). 

     Interventiile , inlocuirile de caractere, reparatiile mecanismului masinii de scris sunt în general observabile, ele reflectandu‑se în aspectul imprimarii mai clare a literelor reparate sau inlocuite,  inclinarea diferita faţa de axa celorlalte litere.   în baza acestor elemente, atunci  când  se disspune de material de comparaţie   suficient se poate proceda la aprecierea datei dactilograsfierii unui act,  mai ales  când  e vorba de perioade mai indepartate de timp.  In acest scop se pot cauta în arhive acte dactilografiate cu aceeasi masina datand din perioade anterioare şi  ulterioare celei prezumate la actul în litigiu. 

     Masinile moderne de scris cu caractere şi  pas interschimbabil ridica probleme deosebite, identificarea acestora fiind extrem de dificila,  ea tinand mai ales de eventualitatea existentei unor defecte ale literelor care nu au fost inlocuite.   Masinile moderne de scris au caracterele pe rozete de plastic care por fi inlocuite foarte simplu atunci  când  apar defecte sau se deformeaza unele litere.

Stabilirea adaugirilor în textele dactilografiate

     In acest caz, se pleaca de  un text initial care este dactilografiat, iar ulterior dactilografierii, la un anumit interval de timp,  textul este alterat prin introducerea unor mentiuni noi,  ceea ce presupune reintroducerea hartiei actului în masina de scris. 

     Prin pozitionarea identica a marginii de sus a paginii se va putea obţine o aliniere corecta în plan orizontal, dar este mult mai dificila realizarea cu precizie a alinierii pe verticala.   Pe cale de consecinta,  caracterele,  cifrele,  textele sau cuvintele adaugate vor apare cu o anumita deplasare spre stanga sau dreapta coloanei formate de caracterele dactilografiate initial. 

Pentru masurare se poate folosi o rigla, sau  grila Schneeberger pentru masurarea pasului masinii de scris. 

     Un alt element care poate indica adaugarea unui text cu masina de scris este culoarea mai intensa a scrierii adaugate,  când  banda a fost inlocuita . 

      când  se scrie cu alta masina decat cea folosita initial vor putea aparea diferente de caractere dar şi  de intensitate a imprimarii,  în functie de starea de functionare a acesteia. 

Identificarea autorului unei dactilografieri

     Problema,  desi controversata, data fiind dificultatea ei, nu este imposibil de solutionat.  Precizia determinarilor în baza carora va fi identificat autorul unui text dactilografiat este legata şi  de lungimea textlui de care se dispuneatâtîn litigiucâtşi  de la persoanele banuite. 

     O persoana cu oarecari cunostiinte şi  deprinderi de dactilografie va aplica presiune egala asupra tastelor, rezultand imprimari relativ egale ale literelor fara perforaea hartiei.  Textul va avea un aspect ingrijit,  fara erori de pozitionare,  stersaturi sau reimprimari ale unor litere. 

     Identificarea autorului este relativ mai usoara în cazul persoanelor care nu au depris suficient,  sau nu au practicat dactilografia.   în acest caz, se vor avea în vedere aspectele de topografie a paginii proprii presoanei de la care se iu probe de dactilografie,  care apoi se vor compara cu elementele respective ( margine,  spatiere,  aliniere ) din textul în litigiu. 

     Se va examina:

‑dispunerea în pagina a textului, titlului şi  antetelor;

‑dimensiunea marginii din stanga;

‑modul de utilizare al aliniatelor şi  numarul de spatii blanc pentru aliniat;

‑modul de despartire a cuvintelor şi  despartirea randurilor;

‑modul deprescurtare a unor expresii uzuale(pt.  , s.  a.  m.  d.  )si modul de numerotare a paginilor;

modul de corectare a greselilor de dactilografiere(prinrebatere peste semnul gresit, razuire, acoperire cu X etc.).