Acţiunea legii civile în timp, spaţiu şi asupra persoanelor
Legislaţia civilă este dinamică în temeiul raporturilor patrimoniale şi nepatrimoniale reglementate în dreptul civil. De aceea o mare importanţă a căpătat problema intrării în vigoare şi a ieşirii din vigoare a legilor civile.
Momentul intrării în vigoarea a legii civile marchează data la care legea devine obligatorie pentru destinatarii ei şi de la care nimeni nu poate invoca necunoaşterea ei. Actele normative cu caracter civil şi cele ce conţin norme civile urmează a fi publicate oficial. Publicarea este importantă pentru stabilirea momentului intrării în vigoare a unui act normativ şi pentru cunoaşterea lui de populaţie. Publicarea este oficială dacă se conţine în Monitorul oficial al RM. Conform Constituţiei RM actele normative, cele civile la fel, intră în vigoare de la data publicării în Monitorul Oficial. Unele acte normative intră în vigoare mai târziu decât sunt publicate. Acestea sunt actele codificate - Codurile. Unele cate normative nu se publică din care cauză intră în vigoare la data indicată în cat - actele cu caracter secret etc.
Actul normativ iese din vigoare în cazul: ajungerii la termen, desuetudinii - încetarea forţei obligatorii a legii care este doar formal în vigoare, dar care nu se mai aplică fiind incompatibilă cu noile concepţii jurdice, caducităţii legii civile. Aceasta are loc în cazul când obiectul reglementării juridice nu mai există, de exemplu dispariţia unui bun a cărui regim juridic este special reglementat). Abrogării, care poate fi expresă (directă şi indirectă) şi tacită.
Conflictul de legi în timp. Aici ne referim la perioada de interferenţe a două reglementări, numită perioadă de tranzitorie. Principiile ce guvernează soluţionarea principiile sunt:
- Principiul neretroactivităţii legii civile
- Principiul aplicării imediate a legii civile.
Principiul neretroactivităţii legii civile. Legea civilă nu are caracter retroactiv. Legea civilă nu modifică şi nici nu suprimă condiţiile de constituire a unei situaţii juridice constituite anterior, nici condiţiile de stingere a unei situaţii juridice stinse anterior. Legea nouă nu modifică şi nici nu desfiinţează efectele deja produse ale unei situaţii juridice sau cele în curs de realizare.
Legea nouă se aplică situaţiilor în curs de realizare la data intrării în vigoare. Din momentul intrării în vigoare a legii noi legea veche încetează, cu excepţia cazurilor în care legea nouă prevede altfel. Dacă legea nouă nu prevede altfel, clauzele unui act juridic încheiat anterior intrării în vigoare a legii noi contrare dispoziţiilor ei imperative sînt, de la această dată, lipsite de orice efect juridic.
Deci, legea nouă nu se aplică, nu se extinde asupra situaţiilor consumate, care au fost realizate înainte de intrarea în vigoare a legii noi. Situaţiile în curs de formare, modificare, stingere şi cele viitoare cad sub incidenţa legii noi.
Principiul aplicării imediate a legii civile reprezintă consecinţa firească a principiului neretroactivităţii legii civile.
Ultraactivitatea legii civile este o excepţie de la principiul aplicării imediate a legii. Supraveţuirea legii vechi este explicată de nevoia că situaţia juridică care a început să se constituie să se stingă sau să se modifice de legea veche (în cazul când persoanele beneficiază de o situaţie mai favorabilă). După concepţia clasică drepturile câştigate se supun legii vechi, iar drepturile în curs de formare - legii noi. Potrivit art.6 alin.4 în raporturile contractuale care sunt în curs de realizare la data adoptării noii legi acestea vor fi guvernate de legea veche dacă legea nouă nu prevede altfel.
Acţiunea în spaţiu a legii civile. Legea civilă se aplică în limitele teritoriale ale statului. Aplicarea în spaţiu vizează aspectul intern şi internaţional. Aspectul intern: legislaţia civilă se aplică te tot teritoriul RM, iar actele locale, numai pe un teritoriu determinat.
Legile civile se aplică cetăţenilor RM, persoanelor juridice şi unităţilor publice, stat. De asemenea sunt ce se aplică cetăţenilor străini, apatrizilor. Sunt acte ce se referă la o categorie de persoane: - consumatori.