Pin It

Limitele de exercitare a drepturilor subiective civile. Abuzul de drept. Drepturile subiective trebuie exercitate în limitele fireşti (materiale şi juridice) stabilite de lege. Astfel, art.352 CC al RM interzice înstrăinarea unui bun proprietate comună pe cate-părţi cu încălcarea dreptului de preemţiune. În cazul depăşirii limitelor de exercitare a dreptului nu putem fi apăraţi de către justiţie. Limitele sunt stabilite de lege. În primul rând, când vorbim de limitele exercitării drepturilor civile trebuie să respectăm drepturile şi interesele altor persoane ocrotite de lege. Deci, exercitarea dreptului nu trebuie să prejudicieze dreptul altor persoane. Uneori acest lucru legiuitorul îl stipulează expres (art.46 alin.(5) din Constituţia RM, art.315 CC al RM). Deci, exercitând un drept nu trebuie să uităm că cineva are un drept similar, care deasemenea este ocrotit de legea civilă.

Exercitarea drepturilor şi executarea obligaţiilor este garantată numai într-un stat dezvoltat economic, politic, legislativ, numai într-o societate cu un sistem economic civilizat şi cu o cultură juridică înaltă.

Exercitarea drepturilor are graniţe în timp. Legea stabileşte termenul de exercitare şi apărare a drepturilor. Legea permite numai anumite metode de realizare a drepturilor.

Depăşirea limitelor la exercitarea drepturilor atrage apariţia abuzului de drept. Abuzul de drept reprezintă o formă specifică de încălcare a principiului de exercitare a dreptului subiectiv potrivit scopului social-economic, legii, regulilor de conveţuire socială. Aceasta reprezintă realizarea drepturilor subiective prin forme ilegale în temeiul legii. Abuzul se determină prin analiza factorilor obiectivi şi subiectivi. Abuzul de drept are ca efecte: pricinuirea pagubelor „intenţionat" (pagubele sunt scopul acţiunilor) sau fără „intenţie" (pagubele nu sunt scopul acţiunilor) (adresare unei cereri la instanţa de judecată de a recunoaşte dreptul asupra unei părţi din casă, potrivit normelor privind succesiunea, în care locuieşte fratele invalid a cărei situaţie se înrăutăţeşte mult. Poziţia dominantă pe piaţă are ca efect limitarea concurenţei şi lezarea drepturilor altor subiecte). De cele mai dese ori abuzul de drept se face prin acţiuni ce au ca scop pricinuirea de pagube. Abuzul de drept se poate manifesta în relaţiile contractule şi extracontractuale.