Înfiinţarea persoanei juridice. Persoana juridică se înfiinţează după voinţa fondatorilor, dar statul în interesul tuturor participanţilor verifică legalitatea fondării lor. Din acest considerent înregistrarea de stat a persoanelor juridice este obligatorie.
In calitate de fondatori a persoanei juridice pot apărea proprietarii de patrimoniu, organul împuternicit sau persoanele care au depus un aport, nefiind obligatoriu de a participa în activitatea subiectului ca în cazul fondurilor.
Dreptul civil tradiţional scoate în evidenţă următoarele metode de înfiinţare a persoanelor juridice:
- libera asociere, astfel se constituie societăţile comerciale;
- în baza actului unui organ de stat competent, astfel se constituie persoanele juridice de drept public.
In ambele cazuri persoanele juridice trebuie înregistrate. Persoanele juridice cu scop lucrativ, societăţile comerciale au o procedură unică de înregistrare.
Actele de constituire a persoanei juridice este contractul de constituire şi statutul. Contractul de constituire se încheie, iar statutul se aprobă de către fondatori. Persoana juridică se consideră constituită din momentul înregistrării de stat, iar persoana juridică de drept public se consideră constituită din momentul intrării în vigoare a actului normativ prin care se aprobă regulamentul sau statutul ei. Data înregistrării de stat se înscrie în registrul de stat, fiind accesibil oricărei persoane. In cazul încălcării modului de constituire sau a cerinţelor legii privind actele de constituire atrag refuzul înregistrării de stat. Persoana juridică este supusă reînregistrării doar în cazul prevăzut de lege.
Persoana juridică este perpetuă, dacă actul de constituire nu prevede altfel.