1. Definiţie: declaraţie unilaterală, indiferent cum este redactată sau denumită, făcută de un stat atunci când semnează, ratifică, acceptă, aprobă sau aderă la un tratat, prin care urmăreşte să excludă sau să modifice efectele juridice ale anumitor prevederi ale tratatului în aplicarea lor faţă de statul respectiv.
Rezervele sunt folosite atunci când un stat, care este de acord cu marea majoritate a prevederilor tratatului, nu este satisfăcut de una sau mai multe clauze şi refuză, pe această cale, să fie legat de acele clauze. Rezervele se pot formula numai în cazul tratatelor multilaterale.
2. Condiţiile în care se pot face rezerve:
- a) Condiţii de formă:
- să fie exprimate în scris şi comunicate statelor contractante şi altor state care au dreptul să devină părţi la tratat;
- pot fi formulate la momentul semnării, ratificării, aprobării, acceptării, aderării; rezervele formulate la semnare trebuie reconfirmate la exprimarea consimţământului de a fi legat prin tratat;
- acceptarea rezervelor: dacă un tratat multilateral general permite în mod expres formularea de rezerve, nu este nevoie de acceptarea ei de către celelalte state, dacă tratatul nu prevede necesitatea acceptării; neformularea de obiecţii timp de 12 luni de la comunicarea rezervei echivalează cu o acceptare; acceptarea şi respingerea nu necesită reconfirmare, dar retragerea obiecţiei trebuie făcută în scris.
- b) Condiţii de fond:
- să nu fie interzisă expres de tratat;
- să nu se refere la anumite dispoziţii, de la care tratatul interzice expres efectuarea de rezerve;
- să nu fie incompatibile cu obiectul şi scopul tratatului.
3. Efectele rezervelor
În urma formulării de rezerve, între statul rezervatar şi celelalte state părţi se pot stabili mai multe grupuri de raporturi juridice, în funcţie de atitudinea acestora din urmă:
- a) cele între statul rezervatar şi statele părţi care au acceptat rezervele: aceste raporturi sunt guvernate de tratat, dispoziţiile articolelor asupra cărora s-au făcut rezerve fiind aplicabile aşa cum acestea au fost modificate de sensul rezervelor;
- b) cele între statul rezervatar şi statele părţi care au formulat obiecţii: acestea din urmă pot:
- să accepte ca restul dispoziţiilor tratatului, neafectate de rezerve, să se aplice între acestea şi statul rezervatar
- să refuze aplicarea, în totalitate, a tratatului, între ele şi statul rezervatar.
Se poate astfel ajunge la o ,,fărâmiţare” a regimurilor juridice pe care le produce tratatul multilateral.
Statele pot face, la semnare sau la exprimarea consimţământului, şi declaraţii care exprimă o poziţie de ordin politico-juridic faţă de unele prevederi ale tratatului sau dau o anumită interpretare.