Pin It

Ordonatorii de credite bugetare sunt conducătorii instituţiilor şi unităţilor care folosesc mijloace băneşti din bugetele publice, cu titlul de credite bugetare, în vederea acoperirii cheltuielilor aprobate prin bugetele lor de venituri şi cheltuieli (în condiţiile existenţei unor autorizaţii legale în acest sens).

Ordonatorii principali de credite bugetare sunt miniştrii, conducătorii celorlalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, conducătorii altor autorităţi publice şi conducătorii instituţiilor publice autonome. Ei pot delega această calitate înlocuitorilor de drept, secretarilor generali sau altor persoane împuternicite în acest scop. Prin actul de delegare se precizează limitele şi condiţiile delegării.

Conducătorii instituţiilor publice cu personalitate juridică din subordinea celor principali sunt ordonatorii secundari şi/sau terţiari de credite bugetare.

Ordonatorii principali de credite bugetare repartizează creditele bugetare deschise (aprobate) pentru bugetul propriu şi pentru instituţiile ierarhic inferioare, ai căror conducători sunt ordonatorii secundari sau terţiari de credite bugetare, în raport cu sarcinile acestora, potrivit legii.

Ordonatorii principali de credite bugetare repartizează creditele bugetare după reţinerea a 10% din prevederile acestuia, pentru asigurarea unei execuţii bugetare prudente, cu excepţia cheltuielilor de personal şi a celor care decurg din obligaţii internaţionale, care sunt repartizate integral. Repartizarea sumelor reţinute în proporţie de 10% se face în semestrul al II-lea, după examinarea de către Guvern a execuţiei bugetare pe primul semestru.

Ordonatorii secundari de credite bugetare repartizează creditele bugetare aprobate pentru bugetul propriu şi pentru bugetele instituţiile publice subordonate, ai căror conducători sunt ordinatori terţiari de credite în raport cu prevederile din bugetele aprobate în condiţiile stabilite prin dispoziţiile legale.

Ordonatorii terţiari de credite sunt conducătorii instituţiilor publice cu personaliate juridică din subordinea ordonatorilor principali sau secundari de credite, după caz. Ei utilizează creditele bugetare ce le-au fost repartizate numai pentru realizarea sarcinilor instituţiilor pe care le conduc, potrivit prevederilor din bugetele aprobate.

Ordonatorii de credite bugetare au obligaţia de a angaja şi de a utiliza creditele bugetare numai în limita prevederilor şi destinaţiilor aprobate, pentru cheltuieli strict legate de activitatea instituţiilor respective şi cu respectarea dispoziţiilor legale.

Ordonatorii de credite bugetare răspund, potrivit legii, de:

  • • angajarea, lichidarea şi ordonanţarea cheltuielilor în limita creditelor bugetare repartizate şi aprobate;
  • • angajarea şi utilizarea creditelor bugetare pe baza bunei gestiuni financiare;
  • • integritatea bunurilor încredinţate instituţiei pe care o conduc;
  • • organizarea şi ţinerea la zi a contabilităţii şi prezentarea la termen a situaţiilor financiare asupra patrimoniului aflat în administrare şi execuţie bugetara;
  • • organizarea sistemului de monitorizare a programului de achiziţii publice şi a programului de lucrări de investiţii publice;
  • • organizarea evidenţei programelor, inclusiv a indicatorilor aferenţi acestora;
  • • organizarea şi ţinerea la zi a evidenţei patrimoniului.

Controlul financiar preventiv şi auditul intern se exercită asupra tuturor operaţiunilor care afectează fondurile publice şi /sau patrimoniul public.

Angajarea, lichidarea şi ordonanţarea cheltuielilor din fonduri publice se aprobă de ordonatorul de credite bugetare, iar plata acestora se efectuează de către contabil. Angajarea şi ordonanţarea cheltuielilor se efectuează numai cu viza prealabilă de control financiar preventiv.