Problema succesiunii statelor apare atunci când au loc modificări teritoriale, indiferent dacă acestea duc sau nu la apariţia unor noi state:
- fuziune sau absorbţie într-un singur stat;
- dezmembrarea unui stat;
- separarea sau secesiunea (o parte dintr-un stat se constituie în stat separat);
- transferul de teritoriu.
Succesiunea statelor - o substituire a unui stat cu alt stat (o substituire de suveranitate) cu privire la un anumit teritoriu, în privinţa tratatelor, bunurilor şi datoriilor sale, întinderea drepturilor şi obligaţiilor fiind stabilită în mod suveran de statul succesor.
Există două convenţii internaţionale în această materie:
- Convenţia de la Viena privind succesiunea statelor la tratate (1978)
- Convenţia de la Viena privind succesiunea statelor la bunuri, arhive şi datorii (1983)
Succesiunea la tratate
- În cazul fuziunii şi dezmembrării, ca regulă generală, operează continuitatea tratatelor, afară de situaţia în care au intervenit alte înţelegeri între părţi sau când aplicarea tratatelor ar fi incompatibilă cu scopul şi obiectul lor sau ar modifica radical executarea clauzelor sale. Ele operează numai cu privire la teritoriul pentru care au fost încheiate sau la întregul teritoriu numai cu asentimentul statului succesor şi în urma înţelegerii părţilor.
- În cazul transferului, tratatele încheiate de statul cedent încetează să producă efecte pe teritoriul cedat, iar tratatele încheiate de statul dobânditor încep să-şi producă efecte pe acest teritoriu. Tratatele încheiate cu privire la teritoriul cedat, de regulă, îşi păstrează valabilitatea.
Tratatele politice dispar, cele tehnice sunt păstrate. Sunt de asemenea păstrate tratatele de aplicare teritorială (localizabile).
Succesiunea la organizaţii internaţionale
De regulă, statul nou nu devine membru al organizaţiei internaţionale decât devenind parte la tratatul constitutiv al acesteia, în urma manifestării de voinţă exprese în acest sens şi a desfăşurării procedurilor prevăzute de actul constitutiv privind primirea de noi membri.
Pot fi înregistrate și excepții de la această regulă. De exemplu, Rusiei i-a fost acordat statutul de continuatoare a fostei URSS la calitatea de membru permanent în Consiliul de Securitate al ONU.
Succesiunea la bunuri şi arhive
Regula este că se transmit gratuit şi integral statului succesor indiferent de locul unde se află.
Succesiunea la datorii
Dacă statul anterior mai există, de regulă, el rămâne debitor.
Dacă statul anterior a dispărut:
- se preiau datoriile de către statul succesor sau statele succesoare, proporţional cu mărimea teritoriului, populaţiei etc.
- nu se preiau datoriile odioase - ostile statului succesor.
În cazul transferului de teritoriu, se preiau numai datoriile localizabile.