În societatea contemporană familia a suferit transformări profunde, astazi termenul familie încorporînd realități diferite în urma transformărilor intervenite atît la nivel individual, cît și la nivel social. În ultimul secol s-au produs schimbari majore în evoluția familiei, a valorilor, normelor, comportamentelor din această sferă. Schimbările (politice, sociale, culturale, economice) din societatea occidentală, în ultimele două decade au fost însoțite de schimbări în sfera familiei, cea mai spectaculoasă fiind trecerea de la familia nucleară (dominantă în perioada anterioară) la o diversitate de modele familiale alternative. Familia formată din cuplu conjugal căsătorit (potrivit procedurilor legale) și din copiii acestui cuplu încetează să mai fie model dominant. Acest fenomen a fost denumit “a doua tranziție demografică”.
Din anii 1960 ai sec.XX datorită tranziției la economia de piață, se observă o implicare tot mai largă a femeii în activitîțile economice și nu numai. În acest mod se dezvoltă munca salariată a femeii, ceea ce duce la apariția unei concurențe dintre barbat și femeie. În cazul respectiv vorbim despre familia cu dublă carieră. Acest tip de familie impune de cele mai multe ori o viață separată a soților. Din cauza lipsei de timp a părinților se diminueaza și atenția direcționată asupra copilului. Uneori chiar, copilul devenind o povară pentru aceștia. Singurul avantaj în cazul acestei familii este starea materială bună.
În anii 1970-1980 se răspîndesc familiile monoparentale, în care doar un singur părinte este responsabil de creșterea și educația copilului. Familiile monoparentale includ părinți izolați, mame singure în dificultate, mame necăsătorite și chiar tați cu copii în urma decesului mamei sau divorțului.
Creșterea ratei de divorțuri (figura 12) a condus la majorarea numărului celor recăsătoriți. Astfel, se poate crea situația în care unul dintre soți sau ambii îngrijesc de copiii din căsătoriile anterioare. În acest fel, apare o nouă categorie de familie - familia compusă. Familia compusă poate fi: simplă compusă – atunci cînd unul dintre soți aduce un copil sau mai mulți din căsătoria anterioară; dublă compusă – atunci cînd ambii parteneri aduc cîte un copil sau mai mulți din căsătoria anteroară; cuplu compus complex – atunci cînd, cei care se recăsătoresc au atît copiii din cadrul căsătoriei anterioare, cît și copii comuni.
Cercetarea tipurilor de familie prin prisma evoluției acestora de la patriarhat la familii moderne se impune atît prin importanța influenței cadrului educativ din ele, cît și prin dependența lor de dezvoltarea economică, tehnologică a societății.
O problemă pentru Republica Moldova sînt căsătoriile între minori, numărul acestora este însă, în descreștere. Astfel, din anul 2000 pînă în anul 2006 numărul acestora s-a redus cu 236. Căsătoriile înregistrate cu participarea unui minor, potrivit datelor prezentate, sunt mult mai frecvente, însă se înregistrează şi aici o descreştere – de la 1975 în anul 2000 la 1000 în anul 2006.