loading...
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Trasând bilanțul discuțiilor asupra tipologiei, menționăm 3 tipuri principale de cultură politică.

Cultură politică parohială (locală), caracterizează cultura politică a unei zone restrânse din societate, a unor concepte politice legate de regiunile naționale (Cultura politică din Găzăuzia, Transnistria ce diferă de cultura politică a Guvernului din Chișinău).

  • Cultura politică de supunere - caracteristic comunității politice deja reglate de valori naționale și politice. Populația este conștientă de sistemul politic, dar are o atitudine pasivă față de procesele politice din societate.
  • Cultură politică participativă - caracterizează un nivel înalt de activitate a societății în viața politică, cointeresați de progresul economic - social al întregii societăți și nu numai a bunăstării proprii. Societatea are un nivel înalt de conștiință și participare politică bazată pe un nivel înalt de informare al maselor.

Dar! Nici un tip de cultură politică nu poate garanta o stabilitate și progres social din pricina multiplelor probleme sociale. Societatea nu este omogenă, de aici și reiese divergente politice. Cultura politică a unui stat este o cultură politică mixtă,văzută foarte bine anume într- un stat multinațional (SUA, Rusia, Moldova etc.).

Menționăm că cultura politică națională este marcată de specificul dezvoltării istoric al națiunii, de situația geografică, economică, socială și spirituală,religioasă.

Loading...