Pin It

Psihicul este un rezultat, un produs, o funcție a materiei, indeosebi a celei superior organizate, care este creierul. Psihicul este o formă specifică de reacție a organismului la solicitările mediului cu scopul adaptării.

Psihicul uman are 3 niveluri:

  • nivelul conștientului
  • nivelul inconștientului
  • nivelul subconștientului

Conștientul este forma supremă de reflectare a realității obiective. Acest nivel este dezvoltat doar la om. El se formează în societate. Rolul conștientului constă în formarea scopurilor activității, în planificarea prealabilă a acțiunilor și preverederea consecințelor acestora. El include atitudinea omului față de mediul înconjurător. De aici reiese proprietățile conștientului, care constau în formarea atitudinilor, în cunoaștere și trăire.

Subconștientul cuprinde actele care au fost cumva conștientizate, dar care, în prezent, se desfăsoară in afara controlului conștient. El este „rezervorul" unde se conservă amintirile, automatismele, deprinderile, ticurile, montajele intelectuale, adică toate actele care au trecut cîndva prin filtrul conștiinței, s-au realizat cu efort, dar care se află intr-o stare latentă, fiind însă în stare să devină în orice moment active.

Inconștientul este nivelul primar, de profunzime al organizării psihicului uman. În inconștient se află tendințele înfrînate, înăbușite, refulate, frustrate. Inconștientul este cel care explică lapsusurile, actele ratate, visele. Acesta cuprinde tendințele ascunse, conflictele emoționale, neagă ordinea impusă de conștiință, dar fără să facă dezordine, ci aduce o altă ordine.