Pin It

De ce oamenii, aflîndu-se în condiții similare sau aproape similare, obțin diferite succese? De ce unii oameni însușesc cunoștințe sau dobîndesc priceperi și deprinderi mai repede decît alți oameni? Aceste diferențe sunt determinate de capacități - proprietăți individual-psihologice, care asigură dobîndirea rapidă a cunoștințelor, priceperilor și deprinderilor, consolidarea și aplicarea lor efectivă în practică [4, p. 535]. Capacitățile nu se reduc la cunoștințe, priceperi și deprinderi, ci doar contribuie la ușurința și rapiditatea însușirii lor. Totodată, dobîndirea cunoștințelor și priceperilor, la rîndul lor, contribuie la dezvoltarea capacităților.

Capacitățile există doar dacă ele se află în dezvoltare continuă. Capacitatea, care nu se dezvoltă sau care nu se mai utilizează, cu timpul se pierde.

Seccesul efectuării oricărei activități depinde de o combinație anumită a diferitor capacități. Capacitățile în cadrul acestor combinații exercită o influență reciprocă puternică, ce determină gradul de dezvoltare a capacităților la persoana dată.

Lipsa predispozițiilor, necesare pentru dezvoltarea anumitor capacități, poate fi compensată (înlocuită) cu alte capacități mai dezvoltate.

Sunt cunoscute două tipuri de capacități [4, p. 537-538]:

S generale care determină succesele omului în diferite forme de activitate și sunt caractere majorității oamenilor (spre ex., capacități cognitive, memoria, limbajul etc.);

S speciale determină succesele omului în domenii specifice de activitate (spre ex., capacități muzicale, sportive, literare etc.).

În anumite situații nivelul înalt de dezvoltare al capacităților generale poate compensa lipsa capacităților speciale, deoarece se consideră că capacitățile generale reprezintă temelia dezvoltarii capacităților speciale.

  • Nivelurile dezvoltării capacităților

Orice capacitate în procesul dezvoltării sale trece un șir de etape. Pentru ca capacitatea să treacă la nivelul următor ea trebuie să fie destul de formată la nivelul precedent. Însă pentru dezvoltarea capacităților inițial trebuie să existe o anumită bază, care o constituie predispozițiile. Predispozițiile sunt proprietăți anatomo-fiziologice ale sistemului nervos (de ex., particularitățile dezvoltării a diferitor analizatori) [4, p. 539]. Ele nu sunt specifice: pe baza acelorași predispiziții pot să se dezvolte diferite capacități în dependență de cerințele activității. Predispozițiile se dezvoltă și se transformă în capacități atunci cînd în societate există necesitatea în profesii, unde sunt aplicate anume aceste predispoziții. De asemenea, dezvoltarea predispozițiilor este determinată de partcularitățile educației.

Nivelurile dezvoltării capacităților sunt următoarele [4, 543-544]:

  1. Talentul este un nivel înalt de dezvoltare al capacităților; o combinație a capacităților, produsul cărora se deosebește prin noutate, nivel înalt al perfecțiunii și semnificație socială. Talentul înseamnă, în primul rînd, dezvoltarea înaltă a capacităților speciale.
  2. Genialitatea este cel mai înalt nivel de dezvoltare al capacităților, se realizează în creație și are o semnificație istorică pentru viața societăț Nu toate calitățile geniului sunt dezvoltate în aceeași măsură. Genialitatea are „profilul" său, o parte din ea predomină, unele capacități se manifestă mai expresiv.