Pin It

Pentru dezvăluirea deplină a definiției calificării comportamentului ilicit este necesară determinarea locului calificării infracțiunii în procesul aplicării normelor juridice, aceasta fiind doar o formă de realizare a dreptului.

Prin realizarea dreptului se înțelege procesul transpunerii în viață a conținutului normelor juridice, în cadrul căruia cetățenii ca subiecte de drept respectă și execută dispozițiile normative, iar organele de stat aplică dreptul în temeiul competenței lor.

Realizarea dreptului se efectuează prin două forme:

  1. respectarea și executarea benevolă a dispozițiilor legale de către cetățeni;
  2. aplicarea forțată a normelor juridice de către organele de stat și de alte organisme sociale.

Normele juridice penale și contravenționale, ca norme de interdicție, se realizează prin respectarea benevolă de către cetățeni a interdicțiilor pe care le conțin acestea. Realizarea acestei forme este mai simplă și se poate desfășura fără încheierea unui act scris, îndeplinirea unor condiții de formă sau speciale de către organismele vizate. Traducerea în viață a dispozițiilor legale pe această cale se consumă fără aplicarea sancțiunilor corespunzătoare.

Aplicarea dreptului constă în elaborarea li realizarea unui sistem de acțiuni statale în vederea transpunerii în practică a dispozițiilor și sancțiunilor normelor de drept. Aplicarea normei juridice, privită ca proces complex, se desfășoară cu respectarea unor cerințe, legate atît de necesitatea stabilirii corecte a împrejurărilor de fapt, adică a acțiunilor sau inacțiunilor ilicite de încălcare a cerințelor legii, cît și de necesitatea aplicării corecte a dispozițiilor și sancțiunilor normei juridice.

În literatura juridică există opinia unanimă precum că aplicarea dreptului cunoaște diferite faze, părerile sunt diferite. În această ordine de idei, credem că în cazul comiterii unei infracțiuni aplicarea normei juridice penale are următoarele faze:

  1. Stabilirea, verificarea și clarificarea circumstanțelor faptice ale cauzei penale;
  2. Alegerea și interpretarea normei penale;
  3. Elaborarea și adoptarea actului de aplicare a normei juridice penale;
  4. Activitatea organelor penitenciare în vederea executării pedepsei penale.

Nu trebuie confundate fazele aplicării normelor juridice, precum nici cele ale calificării comportamentului ilicit cu etapele procedurii penale/contravenționale. În practica organelor de drept fazele aplicării normelor juridice reprezintă un proces îndelungat, pe parcursul căruia trebuie să apelăm cînd la una, cînd la alta.