- Întreprinzătorul individual. Patenta de întreprinzător
- Gospodăria țărănească
- Noțiunea gospodării țărănești. Gospodăria țărănească este o întreprindere individuală,bazată pe proprietate privată asupra terenurilor agricole și asupra altor bunuri,pe munca personală a membrelor unei familii,având ca scop obținerea de produse agricole,prelucrarea lor primară,comercializarea cu preponderență a propriei producții agricole.
- Legislația ce reglementează gospodăria țărănească. Activitatea gospodăriei țărănești este reglementată de legea nr.1353-XIV privind gospodăriile țărănești;legea nr.845-XII cu privire la anteprenoriat și întreprinderi;de Codul funciar,Codul Fiscal,Codul muncii,Codul civil și alte acte normative.
- Crearea gospodăriei țărănești. Gospodăria țărănească se crează în temeiul declarației de de constituire,semnată de fondator și de potențialiimembri ai acestuia.În declarația de constituire se indică denumirea completă și abreviată a gospodăriei;sediul gospodăriei;numele,prenumele,data nașterii,cetățenia și domiciliul fondatorului și al potențialelor membri ai ei,gradul de rudenie al acestuia cu fondatorul;numerele de înregistrare,amplasarea și suprafața,conform cadastrului bunurilor imobile,a terenurilor proprietate individuală sau proprietate comună,precum și a terenurilor arendate;componența altor bunuri imobiliare care se transmit în proprietate comună membrelor gospodăriei.
- Firma gospodăriei țărănești. Denumirea gospodăriei țărănești va conține cuvintele„gospodărie țărănească”,numele fondatorului și sediul gospodăriei. Denumirea abreviată a gospodăriei va coține inițialele „Ț.G.”,numele fondatorului și sediul ei.
Sediul gospodăriei țărănești este în localitatea de domiciliu al conducătorului gospodăriei.
Statutul gospodăriei țărănești. Gospodăria țărănească are statutul juridic de fersoană fizică.
Înregistrarea gospodăriilor țărănești. Pentru înregistrarea gospodăriei țărănești,fondatorul prezită primăriei:
-declarația de constituire,
-copiile de pe documentele ce confirmă dreptul de proprietate al fondatorului și al potențialelor membri gospodăriei asupra terenurilor;
-copiile de pe contractul de arendă a terenurilor,după caz,autentificate de secretarul primăriei, -bonul de plată,pe contul primăriei,și a taxei de înregistrare a gospodăriei.
În baza legii nr.1265-XIV,pentru înregistrarea întreprinderilor cu statut de persoană fizică,precum,și a modificărilor la documentele de constituire ale acestora se achită o taxă în mărime de 54 lei.
Primăria înregistrează gospodăria țărănească,în decursul unei săptămâni din ziua prezentării documentelor prevăzute,efectuând înscrieri de rigoare în Registrul gospodărielor țărănești,și eliberează certificatul de înregistrare sau emite o decizie privind refuzul de a înregistra gospodăria.Din momentul înregistrării,gospodăria țărănească este în drept să-și înceapă activitatea.
Registrul gospodărielor țărănești.Registrul gospodăriei țărănești este ținut de primărie și în el,se înscrie:
-denumirea completă și abreviată a gospodăriei,sediul ei;
-numele, prenumele,data nașterii,cetățenia și domiciliul fondatorului ulterior conducător al gospodăriei;
-datele de indentitate ale altori membri ai gospodăriei,gradul lor de rudenie;
-numerele de înregistrare,amplasarea și suprafața,conform cadastrului bunurilor imobile,a terenurilor proprietate individuală sau proprietate comună precum și a terenurilor arendate.
- Funcționarea gospodăriei țărănești
- Administrarea gospodăriei țărănești.Gospodăria țărănească este administrată de fondatorul ei,iar în cazul eliberării fondatorului din funcție,funcția de conducător al gospodăriei țărănești o poate îndeplini unul din membri care a atins vârsta de 18 ani și are capacitate de exercițiu deplină,ales de ceilanți membri ai gospodăriei.
Conducătorul gospodăriei țărănești reprezintă gospodăria în instanța de judecată,în relațiile cu alte autorități publice;organizează activitatea gospodăriei, eliberează procuri pentru efectuarea de trabzacții;angajează și eliberează lucrători; ține evidența timpului de lucru și salariilor persoanelor care lucrează în bază de contract,stabilește politica de evidență în gospodărie,asigură evidența contabilă etc.
- Drepturile și obligațiile membrelor gospodăriei țărănești.În baza art.16 din legea nr.1353- XIV,pot fi membri ai gospodăriei țărănești,în afară de conducător, soțul(soția),părinții,copiii,inclusiv adoptivi,frații,surorile și nepoții lui care au atins vârsta de 16 ani.Persoanele care lucrează în bază de contract în gospodăria țărănească nu sunt considerate membri ai gospodăriei.
Membrul gospodăriei țărănești este în drept să aleagă și să fie ales conducător al gospodăriei,să ia cunoștință de datele nominale și financiare a gospodăriei,să ceară cota sa din produsele și veniturile gospodăriei și să iasă din gospodărie primind cota sa din bunurile transmise în numerar sau natură.
Una din principalele obligațiuni ale membrului gospodăriei este de-a participa cu munca personală la activitatea gospodăriei.În cazul când nu a participat prin munca personală la activitatea gospodăriei în decursul a 3 ani consecutivi,membrul gospodăriei urmează să fei exclus(cu excepția faptului că a fost ales înb funcție electivă,a făcut serviciul militar în termen,a studiat la o instituție de învățământ sau a fost bolnav).
- Statutul juridic al bunurilor membrelor gospodăriei țărănești.Bumurile membrelor gospodăriei pot fi:terenurile,plantațiile,construcțiile gospodăriei, instalațiile de ameliorare,vitele productive și de muncă,păsările,tehnica agricolă și altă tehnică,mijloace de transport,utilaje,inventarul și alte bunuri.Aceste bunuri pot aparține unui sau mai multori membri ai gospodăriei cu drept de proprietatea individuală,membrelor gospodăriei cu drept de proprietate comună în devălmășie sau cu drept de proprietate comună în diviziune.
Membrul gospodăriei este în dret să vândă,să dăruiească sau să înstrăineze în alt mod cota sa din bunurile comune exclusiv membrelor gospodăriei sau altor persoane,care nu erau,dar au devenit membri ai gospodăriei.
Cota din bunurile comune se atribuie membrului gospodăriei țărănești la pierderea calității de membru al gospodăriei fără ca el să întemeieze o nouă întreprindere,la urmărirea cotei pentru obligațiile personale,la reorganizarea sau lichidarea gospodăriei țărănești.
În cazul pierderii calității de membru al gospodăriei țărănești,cota din mijloacele fixe de producție care se află în proprietate comună este inseparabilă în natură. În acest caz,cota se plătește în bani sau în producție agricolă.
- Reoganizara și lichidarea gospodăriilor țărănești
- Reorganizarea gospodărielor țărănești poate avea loc prin hotărâre a membrelor ei sau a instanței de judecată,și se reorganizează prin fuziune, asociere, separare, divizare sau transformare.
- Lichidarea gospodăriei țărănești poate fi prin horătâre a membrelor ei sau a instanței de judecată la cererea unui membru al gospodăriei, la cererea primăriei,inclusiv,în cazul în care nici unul dintre membrii gospodăriei nu are drept de proprietate asupra pământului; în cazul insolvabilității gospodăriei precum și în cazul dacă nu a rămas nici un membru și nici un moștenitor al acestuia nu dorește să țină mai departe gospodăria.
- Asociațiile gospodăriilor țărănești și uniunile asociațiilor
Asociația și uniunea sunt organizații necomecciale constituite binevol de persoane fizice și juridice asociate,prin comunitate de interese care nu contravin ordenii publice și bunurilor moravcuri,pentru satisfacerea unor necesități necomerciale (art.181, alin.1, C.C.).
Asociația și uniunea sunt create în bază de contracte de constituire, care activează în conformitate cu legislația și cu statutul lor.
Organele de conducere,de execuție și de control a asociației și uniunei sunt:
-adunarea generală a membrelor asociației și a uniunei;
-consiliul asociației și consiliul uniunii;
-comisia de cenzori.
Asociația și uniunea se pot reorganiza și lichida prin fuziune, asociere,separare, divizare sau transformare exclusiv în organizații necomerciale.