- Dizolvarea societăților comerciale
- Cauzele de dizolvare a societăților comerciale
- Efectele dizolvării societății comerciale
- Lichidarea societăților comerciale
- Dizolvarea societăților comerciale
încetarea existenței societății comerciale reclamă realizarea unori operații care să aibă drept rezultat nu numai încetarea personalității juridice,ci și lichidarea patrimoniului societății,prin exercitarea drepturilor și îndeplinirea obligațiilor sociale.în consecință,potrivit legii,încetarea existenței societății comerciale impune parcurgerea a două faze:dizolvarea societății și lichidarea societății.
Dizolvarea societății privește acele operațiuni care declanșează acest proces și asigură premisele lichidării patrimoniului social.Aceste operațiuni se referă la hotărârea de dizolvare și aducerea ei la cunoștința celor interesați.
Potrivit legii,hotărârea privind dizolvarea societății este luată,după caz,de adunarea asociaților ori de instanța judecătorească.Excepțional,dizolvarea societății se produce în temeiul legii.
- Cauzele de dizolvare a societăților comerciale
Cauzele de dizolvare a societății comerciale sunt prevăzute de art.86,C.C. sau stabilite în actul constitutiv.Prin dispozițiile citate sunt reglementate unele cauze de dizolvare generale și deci aplicabile tuturor societăților comerciale,precum și anumite cauze specifice unora dintre formele de societate.
- Expirării termenului stabilit pentru durata ei.(art.86,p.1,lit.a,C.C.)Potrivit legii,în contractul de societate trebuie să se prevadă “durata societății”.De vreme ce însuși actul constitutiv stabilește durata existenței societății,înseamnă că la expirarea termenului contractual,societatea se dizolvă.
- Atingerii scopului pentru care a fost constituită sau imposibilității atingerii lui.(art.86,p.1,lit.b,C.C.).Societatea se dizolvă dacă obiectul de activitate propus este imposibil de realizat,deoarece societatea își pierde rațiunea de a exista.Există imposibilitatea de a realiza obiectul societății când,între asociații din societățile de persoane,intervin neînțelegeri grave care fac imposibilă desfășurarea obietului societății.Dacă obiectul societății s-a realizat și deci,scopul asociaților a fost îndeplinit,societatea se dizolvă.
- Hotărârea organului ei competent.Societatea comercială se dizolvă în baza hotărârii adunării asociaților(art.86,p.1,lit.c,C.C.).în cazul dizolvării societății prin hotărârea asociaților,aceștia vor putea reveni,cu majoritatea cerută pentru modificarea actului constitutiv,atât timp cât nu s-a făcut nici o repartiție din activ (art.86,p.5,C.C.)
- Hotărârii judecătorești.Societatea comercială se dizolvă prin hotărârea judecătorească,în condițiile legii(art.87,C.C.).Potrivit legii,instanța de judecată dizolvă societatea comercială dacă constituirea ei este viciată,actul de constituire nu corespunde prevederelor legale,nu se încadrează la prevederele legale referitoare la forma ei juridică de organizare,activitatea ei contravine ordenii publice.
Societatea se dizolvă la cererea oricărui asociat pentru motive temeinice,precum și pentru neînțelegeri grave dintre asociați,care o împedică să funcționeze.
- Insolvabilitatea societății comerciale.Societatea comercială se dizolvă în cazul când societatea a fost supusă procesului de insolvabilitate(art.86,p.1,lit.e,C.C.). Dacă societatea face obiectul procesului de insolvabilitate,patrimoniul societății este lichidat,în vederea satisfacerii creanțelor creditorilor și,în conscință,societatea se dizolvă(art.101,C.C.).
- Efectele dizolvării societății comerciale
Indiferent de modul în care se realizează,dizolvarea societății produce anumite efecte.Aceste efecte privesc deschiderea procedurii lichidării și interdicția unor operațiuni comerciale noi.
Menționăm faptul că dizolvarea nu are nici o consecință asupra personalității juridice a societății.Prin dezolvare,societatea nu se disființează,ci ea își continuie existența juridică,însă numai pentru operațiunile de lichidare.
Potrivit art.86,p2 din Codul civil,dizolvarea are ca efect deschiderea procedurii lichidării,administratorii au obligația de a convoca adunarea generală a asociaților pentru desemnarea lichidatorilor.În anumite cazuri,dizolvarea are loc fără lichidare.Legea menționează cazul fuziunii și al divizării societăților comerciale(art.73-84,C.C.).Deci,în aceste cazuri nu are ca efect deschiderea procedurii de lichidare.
Potrivit art.86,p.4 din Codul civil,din momentul dizolării,”administratorii nu mai pot întreprinde noi operațiuni”.Această interdicție impusă administratorilor,de a angaja operațiuni comerciale noi,se explică prin starea în care se află societatea. Prin dizolvare,s-a consumat prima fază a procedurii care are drept rezultat final încetarea existenței societății comerciale.Din moment ce a fost dizolvată,societatea nu poate decât să continuie realizarea operațiunilor comerciale aflate în curs,fără să mai poată începe alte operațiuni noi.Activitatea societății nu mai este normală,care să urmărească realizarea de benificii,ci o activitate orientată spre licidare.
Încălcarea interdicției legale are drept consecință răspunderea personală și solidară a administratorilor pentru operațiunile întreprinse.
- Lichidarea societăților comercoale
La data diyolvării societății,lichidarea societăților comerciale constituie un ansamblu de operațiuni,având ca scop încheierea afacerilor aflate în curs de desfățurare,transformarea activului în numerar și împărțira între asociați a sumelor de bani rămase după efectuarea plăților.Oprațiunile de lichidare sunt reglementate de dispozițiile art.90-100 din Codul civil.
- Principiile generale ale lichirării societății comerciale.Lichidarea societății,ca o fază subsecventă a dezolvării societății comerciale,este guvernată de anumite principii.Aceste principii definesc statutul juridic al societății aflate în lichidare:
-personalitatea juridică a societății subzistă pentru nevoile lichidării,
-lichidarea societății se face în interesul asociaților,
-lichidarea societății este obligatorie și nu facultativă.
- Procedura lichidării societăților comerciale. Lichidarea cuprinde,sub aspect procedural, următoarele operațiuni principale:
-înlocuirea organelor de administrație curentă,adică,administratorii vor fi înlocuiți cu lichidatorii,operațiune care poate fi voluntară sau judiciară.
-predarea gestiunii,se efectuează prin întocmirea unui inventar și încheierea unui bilanț care să constate situația exactă a pasivului și vor fi semnate atât de lichidatori,cât și de administratori.
-restrângerea obiectului gestiunii în scopul de a asigura plata creditorilor societății și satisfacerea drepturilor asociaților.
Instanța de judecată care a adoptat hotărîrea de lichidare a societății comerciale este obligată să înștiințeze în scris despre aceasta oficiul teritorial al
Camerei înregistrării de stat în termen de 3 zile de la data adoptării hotărîrii.Oficiul teritorial al Camerei consemnează în Registrul de stat începerea procedurii de lichidare a întreprinderii sau organizației.Din acest moment este interzisă înregistrarea modificărilor din documentele de
constituire ale acestora, precum și înregistrarea întreprinderilor și organizațiilor nou-create în calitate de succesori de drept ai persoanei juridice în proces de lichidare.În termen de 3 zile de la data primirii înștiințării despre lichidarea întreprinderii sau organizației, oficiul teritorial al Camerei înștiințează în scris organele fiscale, statistice și vamale despe începerea acestei proceduri.
- Calitatea de lichidator.potrivit art.90,p.1 din Codul civil,lichidator poate fi orice persoană fizică majoră cu capacitate deplină de exercițiu,care are cetățenia Republicii Moldova,domiciliază pe teritoriul ei.Lichidatorul este numit prin hotărârea adunării generale a asociaților.Dacă nu se va putea întruni umanimitatea voturilor,numirea lichidatorilor va fi făcută de instanța de judecată.
- Atribuțiile lichidatorilor.Lichidatorii au aceleași împuterniciri,obligații și responsabilități ca și administratorul.Îndată după preluoarea funcției,lichidatorul împreună cu administratorul face și semnează inventarul și bilanțul în care constată situația exactă a activului și pasivului.Lichidatorul finalizează operațiunile curente,valorifică creanțele,transformă în bani alte bunuri și satisface cerințele creditorilor.În măsura în care este necesar pentru lichidare,el poate încheia noi acte juridice.
- Răspunderea lichidatorilor.Potrivit dispozițiilor legale,ei poartă atât răspundere civilă contractuală cât și răspundere civilă delectuală sau penală,pentru nerespectarea obligațiilor izvorâte din împuternicirile lor.
- Lichidarea activului și pasivului societății.Scopul acestor operațiuni este prefacerea bunurilor societății în bani lichizi și plata datoriilor societății,diferența dintre activ net fiind repartizată asociaților.
- Drepturile creditorilor sociali.Creditorii societății au dreptul de a exercita,contra lichidatorilor,acțiunile care decurg din creanțele ajunse la termen,dar numai până la concurența bunurilor existente în patrimoniul societății.În subsidiar,creditorii societății se pot îndrepta împotriva societății,pentru plata sumelor datorate sau din aceea a aporturilor la capitalul social.
- Drepturile asociaților.Asociații au dreptul să recupereze valoarea aporturilor subscrise și vărsate la data înființării societății comerciale,sau cu prilejul majorării ulterioare a capitalului social,precum și să primească partea cuvenită din eventualele beneficii rămase nedistribuite.
- Partajul bunurilor societății între asociați.Această problemă,de regulă,nu se pune în practică,deoarece bunurile societății sunt transformate de lichidatori în bani.În mod excepțional,este posibil ca asociații prin actul constitutiv să convină ca anumite bunuri să nu facă obiectul licitației publice.
- Întocmirea și executatrea bilanțului final.Lichidarea se înceie prin întocmirea bilanțului final și propunerea repartizării activului între asociați,în societatea în nume colectiv,în societatea în comandită și în societatea cu răspundere limitată, respecriv în raport cu fiecare acțiune,în societatea pe acțiuni.Bilanțul final va fi semnat de lichidatori.Asociatul nemulțumit poate face opoziție,la instanța de judecată,în termen de 15 zile de la notificarea bilanțului și a proiectului de repartizare.
- Radierea societății comerciale. După repartizarea activelor nete,lichidatorul trebuie să depună la organul înregistrării de stat cererea de radiere a persoanei juridice din registru(art.99,C.C.).La cererea de radiere se anexează următoarele acte:
- bilanțul de lichidare aprobat de proprietar și autentificat de notar;
- documentele de constituire și certificatul de înregistrare ale societății comerciale (în original);
- extrasul din Registrul de stat confirmînd faptul că societatea comercială în proces de lichidare nu este fondator al unei alte societăți comerciale și nu are filiale și reprezentanțe;
- actul de confirmare a achitării integrale cu bugetul public național,eliberat de inspectoratul fiscal teritorial;
- actul de confirmare a închiderii contului (conturilor) bancar,eliberat de banca (băncile) deserventă;
- actul de predare spre nimicire a ștampilelor societății comerciale,eliberat de organul de poliție în a cărui rază aceasta își are sediul;
- copia de pe avizul de lichidare a societății comerciale,publicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova;
- documentul, eliberat de Arhiva de Stat, privind predarea spre păstrare a documentelor ce fac parte din Fondul Arhivistic al Republicii Moldova,conform nomenclatorului.
- Răspunderea pentru datoriile sociale după lichidarea societății.Este posibil ca,după ce societatea a fost lichidată și a avut loc radierea ei în Registrul comerțului,să se ivească un creditor social a cărui creanță nu a fost valorificată în cursul lichidării societății(art.100,p.1,C.C.).Problema care se pune este aceea de a ști dacă după încetara existenței societății mai există sau nu vreo răspundere pentru datoriile societății.Din acest text rezultă că răspunderea pntru datoriile sociale incumbă asociaților care răspund nelimitat pentru obligațiile sociale,cum sunt asociații din societatea în nume colectiv și societatea în comandită.
Societatea care prin lichidare și prin radiere a dispărut ca persoană juridică nu va putea fi urmărită.În cazul apariției unui creditor,acesta poate cere redeschiderea procedurii lichidării.Astfel,societatea comercială va fi considerată ca fiind existentă,dar în exclusivitate în scopul desfășurării lichidării redesdchise.