Cunoaștem mai multe criterii de clasificare a constituțiilor, și anume:
- în dependență de forma de exprimare avem:
Constituțiile nescrise sau cutumiare sunt compuse din reguli cu privire la organizarea puterii ce nu au forma unui izvor normativ scris, dar există în realitate și se aplică temporar în rezultatul unor lovituri de stat sau revoluții.
Constituțiile scrise sunt compuse dintr-un sigur act normativ codificat sau din mai mutre legi constituționale.
- în dependența de procedura de revizuire, constituțiile se impart în:
Constituțiile rigide sunt acele constituții care stabilesc, prin normele sale constituționale, o procedură complicală de modificare sau prevăd o perioadă în care o parte sau întreaga Constituție nu poate fi modificată.
Constituțiile flexibile pot fi modificate de către legiuitor printr-o procedură similară cu cea de modificare a unei legi ordinare.
- În dependența de regimul politic:
Constituțiile democratice prevăd drepturile și libertățile cetățenilor, principiul pluri- partidismului, separația puterilor în stat și dreptul cetățenilor de a participa și a alege organele statale.
Constituțiile autoritare limitează drepturile cetățenilor și promovează politica și ideologia unui singur partid.
- În dependență de durata în timp avem constituții:
-permanente- majoritatea constituțiilor lumii;
-temporare - se adoptă pe o anumită perioadă de timp, prealabil stabilit, în cazuri excepționale.
Structura Constituției. Structura desemnează elementele ce alcătuiesc „corpul” Constituției și legăturile specifice dintre acestea. Majoritatea constituțiilor scrise sînt structurate în titluri, capitole, secțiuni si articole.