Cunoaștem două moduri generale de dobândire a cetățeniei, și anume: dobândirea cetățeniei în baza unor efecte de drept și dobândirea cetățeniei prin intermediul unui act juridic.
Dobândirea cetățeniei Republicii Moldova are loc în baza următoarelor temeiuri: naștere; recunoaștere; înfiere; redobândire; naturalizare, în mod excepțional, legea admite dobândirea cetățeniei Republicii și în temeiul acordurilor internaționale la care Republica Moldova este parte.
- Dobândirea cetățeniei prin naștere. În baza acestui temei se consideră cetățean al Republici Moldova copilul: născut din părinți, ambii sau unul dintre care, la momentul nașterii copilului, este cetățean al RM; născut pe teritoriul RM din părinți apatrizi.
- Dobândirea cetățeniei prin recunoaștere, în virtutea căruia calitatea de cetățeni ai RM sunt persoanele care au dobândit și au păstrat această cetățenie potrivit legislației anterioare. Sunt recunoscuți, de asemenea, ca cetățeni ai RM persoanele care nu dețin cetățenia unui alt stat, care și-au exprimat dorința de a deveni cetățeni ai RM, și anume:
- persoanele născute pe teritoriul RM sau persoanele care au avut unul dintre părinți sau bunici născuți pe teritoriul dat;
- persoanele care până la 28 iunie 1940 au locuit în Basarabia, în Nordul Bucovinei, în ținutul Herța și în R.A.S.S.M- urmașii lor, dacă domiciliază în mod legal și obișnuit pe teritoriul RM;
- persoanele deportate sau refugiate de pe teritoriul RM începând cu 28 iunie 1940, precum și urmașii lor.
- Dobândirea cetățeniei prin înfiere presupune că copilul apatrid dobândește automat cetățenia RM prin înfiere, daca înfietorii sau unul dintre ei sunt cetățeni ai țării. Copilul apatrid, înfiat de soți, unul dintre care este cetățean al RM, iar celălalt cetățean străin, adoptă cetățenia convenită de înfietori.
- Redobândirea cetățeniei - persoana care a avut anterior cetățenia RM o poate redobândi la cerere, păstrându- și, la dorință, cetățenia străină, dacă nu cade sub incidența restricțiilor prevăzute de lege. Persoana căreia i s-a retras cetățenia RM pentru că a săvârșit fapte deosebit de grave prin care s-au adus prejudicii esențiale statului nu o mai poate redobândi.
- Dobândirea cetățeniei la cerere naturalizare - cetățenia RM se poate acorda la cererea persoanei care a împlini vârsta de 18 ani și care, deși nu s-a născut pe acest teritoriu, domiciliază legal și obișnuit aici cel puțin 10 ani sau este căsătorită cu un cetățean al RM de cel puțin 3 ani sau domiciliază legal și obișnuit nu mai puțin de 3 ani la copii inclusiv înfietori și înfiați cetățeni ai RM sau domiciliază legal și obișnuit pe teritoriul RM timp de 5 ani înaintea împlinirii vârstei de 18 ani. La fel, cetățenia RM se acordă la cerere apatrizilor și refugiaților recunoscuți, care domiciliază legal și obișnuit pe teritoriul RM nu mai puțin de 8 ani.
Sînt cunoscute următoarele modalități de pierdere a cetățeniei: renunțarea la cerere; retragerea cetățeniei în temeiul legii sau al unei hotărâri judecătorești cu caracter de sancțiune pentru condiții cauzatoare de prejudicii intereselor statului său, când naturalizarea a fost obținută prin fraudă etc. Pierderea cetățeniei poate să intervină și în legătură cu dobândirea unei alte cetățenii, de pildă prin înfiere sau căsătorie.
Renunțarea la cetățenia RM se permite, cu condiția ca persoanele respective să nu devină apatrizi. Renunțarea la cetățenia Republicii Moldova se aprobă persoanei care a împlinit vârsta de 18 ani.
Retragerea cetățeniei RM apare ca o sancțiune care se aplică unei persoane și poate fi retrasă printr-un decret al Președintelui RM.