Pin It

Perioada prestatală. Epoca prestatală sau epoca gentilică a durat de la fondarea orașului Roma până la fondarea statului roman.

Populația Romei, cu toate că era în majoritate italică, nu avea o structură omogenă.

Era formată din trei triburi primitive: 1. Tribul latin, numit Ramnes; 2. Tribul sabin, numit Tities; 3. Tribul etrusc, numit Lucers.

Întemeierea statului roman. În a doua jumătate a sec. al Vl-lea î.Hr., regele Servius Tullius a inițiat două reforme:

  1. Reforma socială - prin care întreaga populație a Romei era împărțită în 5 clase sociale pe criteriul averii, ne mai ținând cont de distincția dintre patricieni și plebei.
  2. Reforma administrativă, Servius Tullius a împărțit teritoriul Romei pe circumscripții administrative, denumite triburi, creând 4 triburi sau cartiere urbane și 17 triburi rurale.

Regalitatea. Regalitatea reprezintă epoca primitivă a Romei antice, când conflictul dintre patricieni și plebei s-a adâncit, datorită discriminărilor apărute pe plan politic, pe plan economic și pe plan juridic.

  • Pe plan politic - plebeii nu aveau acces la lucrările comitiei curiata.
  • Pe plan juridic - decurgea din faptul că la acea vreme normele de drept erau deținute de pontifi, aleși din rândul patricienilor, iar numai în cazul declanșării unui conflict plebeii puteau să se adreseze pontifilor pentru a afla ce norme de drept li se aplică și astfel, aceștia erau suspendați de o atitudine părtinitoare, favorabilă patricienilor.
  • Pe plan economic - pământurile cucerite intrau în proprietatea statului care le repartiza patricienilor nu și plebeilor.

Republica. În perioada republicii au fost menționate, în general, organele statului, cu Adunările Poporului și Senatul, însă în locul regelui, în fruntea statului apar doi consuli.

Către sfârșitul republicii forma tribală, se dizolvă și apar noi categorii sociale derivate din patricieni ori plebei, respectiv cavalerii și nobilii. Alături de nobili și cavaleri, în epoca republicii au apărut și alte două categorii sociale: proletarii și sclavii.

În cadrul Adunărilor Poporului, pe lângă comitia curiata, care își pierde treptat din importanță, și comitia centuriata, în cadrul căreia importanța elementului aristocrat se diminuează, apar noi organisme, respectiv: comitia tributa și conciliumplebis.

Imperiul. La sfârșitul Republicii s-au declanșat războaie civile între nobili și cavaleri. În acele condiții, împăratul Caius lulius Caesar a încercat să introducă despoția de tip oriental, dar a fost asasinat de nepotul și fiul său adoptiv Octavian, care a încercat să instituie un sistem politic autoritar, determinând senatul să-l aleagă consul și tribun pe viaă.

Imperiul cunoaște două perioade: principatul (27 î.Hr -285 d.Hr) și dominatul (285d.Hr- 565d.Hr).