Pin It

Stabilirea despăgubirilor se face în următoarele moduri:

  1. Pe cale judecătorească (evaluare judiciară)

Principii:

  • Prejudiciul suferit de creditor datorită neexecutării, executării cu întârziere sau necorespunzătoare a obligației trebuie să cuprindă pierderea efectiv suferită și câștigul pe care creditorul nu 1-a putut realiza
  • Debitorul va fi ținut să repare numai prejudiciul previzibil la momentul încheierii contractului
  • Este reparabil numai prejudiciul direct, care se găsește în legătură cauzală cu faptul care a generat neexecutarea contractului. Nu sunt supuse reparării prejudiciule indirecte.
  1. Prin lege (evaluare legală)

Aceasta înseamnă că evaluarea daunelor-interese se face de lege. Evaluarea legală există în privința prejudiciului suferit de creditor în cazul neexecutării unei obligații care are ca obiect o sumă de bani.

  1. Prin convenția părților (evaluare convențională)

Un alt mod de evaluare a despăgubirilor este evaluarea făcută prin convenția părților.

Cu privire la acest mod de evaluare trebuie să distingem:

  1. Părțile pot conveni asupra cuantumului despăgubirilor datorate de debitor, după ce s-a produs încălcarea obligației contractuale asumate, deci după producerea prejudiciului. De exemplu, cumpărătorul nu ridică bunurile vândute la termenul prevăzut în contract, astfel că vânzătorul face anumite cheltuieli cu privire la conservarea lor. Părțile pot conveni cu privire la cuantumul despăgubirilor care acoperă aceste cheltuieli.
  2. Părțile pot stabili în cuprinsul contractului sau printr-o convenție separată, ulterioară încheierii acestuia, dar înainte de producerea prejudiciului, cuantumul daunelor interese datorate de debitor ca urmare a neexecutării, executării cu întârziere sau necorespunzătoare a obligației sale și care au menirea să acopere tocmai prejudiciul încercat de creditor. Deci părțile determină, prin acordul lor de voință, întinderea prejudiciului și cuantumul daunelor care-1 vor acoperi, înainte ca acesta să se fi produs, în acest din urmă caz părțile au prevăzut o clauză penală.

In sensul clasic, clauza penală este acea convenție accesorie prin care părțile determină anticipat echivalentul prejudiciului suferit de creditor ca urmare a neexecutării, executării cu întârziere sau necorespunzătoare a obligației de către debitorul său.